2020. november 03. 21:00 - Danube Institute

Elnökválasztás: vessünk egy utolsó pillantást a pollokra!

biden_trump_3.jpg

Írta: Pócza István − Tóth-Bíró Zsófia

Már csak néhány óra választ el bennünket az amerikai elnökválasztás végeredményétől. Mivel a „kemény adatok” még nincsenek a kezünkben, ezért vessünk egy utolsó pillantást a közvélemény-kutatási adatokra – azonban ezúttal nem a szokványos módon. Ha visszaemlékszünk a négy évvel ezelőtti választásra, minden elemzés és értékelés Hillary Clinton biztos győzelmét jelezte előre. Ma hasonló a helyzet, a mérések és előrejelzések szintén a demokrata elnökjelölt győzelmit jelzik előre. Négy éve meglepetés született, a választók nem a poll-ok szerint voksoltak. Ez most is megtörténhet.

Egy gondolatkísérlet erejéig vessük össze a négy évvel ezelőtti Trump vs. Clinton és a mostani Trump vs. Biden adatokat (amelyek a választások előtti hetekben, vagyis azonos időszakban készültek). Az országos mérések négy éve 47,5 – 42,5 arányban a demokrata jelölt győzelmét jósolták, most ez az arány 51 – 41.

Még érdekesebb a helyzet, ha az államok adatait külön-külön vizsgáljuk meg. Erről az összehasonlításról szól az alábbi táblázatunk. Ha egy kisebb matematikai trükközéssel az államok adatait átlagoljuk, akkor négy éve így festett a helyzet: Clinton 42,5%, Trump 43,4%. (A végeredmény egyébként a leadott szavazatok tekintetében Clinton 48%, Trump 46% lett.) Biden-Trump viszonylatban ez a következőképp néz ki: Biden: 49,3%, Trump 45,4%

Ha a fenti országos és államokat átlagoló eredményeket nézzük, akkor mindkét jelölt esetében jobban az adatok mint négy évvel ezelőtt. Ez köszönhető a pontosabb méréseknek, a jobban látható választói akaratnak, de akár annak is, hogy a bizonytalanok nem sikerült érdemben megtalálni, ők eltűntek a képletből. Mindenestre az látható, hogy Trump nem indul rosszabb helyzetből most, mint 2016-ban.

Az amerikai elnökválasztás nem csupán a tétje, hanem a választási rendszer miatt is különösen érdekes. Az államok súlyozása és az elektori szavazatok várható alakulása egy szinte véget nem érő logikai játékot nyithatnak. Hosszú és izgalmas éjszaka elé nézünk, győztes hirdetésére jobb esetben is órákat kell várnunk. Íme tehát az összehasonlítás és a számok államonként, indulhat a logikai játék és a tippverseny.

A játékhoz némi segítséget nyújthat két elektori szavazat kalkulátor:

https://www.270towin.com/

https://edition.cnn.com/election/2020/electoral-college-interactive-maps#build-your-own

Íme a számok, jó eredményvárást a fanoknak, a kevésbé érdeklődnek pedig jó pihenést kívánunk!

usa_poll.jpg

komment
süti beállítások módosítása