2020. október 19. 08:01 - Danube Institute

Szigorodtak a koronavírus miatti korlátozások Nagy-Britanniában

london_3.jpg

Rekordszámú a fertőzés az Egyesült Királyságban.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szeptember 29-én jelentett be számos új, a koronavírus terjedése miatti korlátozást, és felhívta képviselőtársai figyelmét arra, hogy a restrikciók akár hat hónapig is eltarthatnak. Hangsúlyozta: az Egyesült Királyság „vészterhes fordulóponthoz” ért a vírussal folytatott harcban.

Az intézkedések között szerepel az otthoni munkavégzés ajánlása, ami alól kivételt képeznek a kiskereskedők, építőipari munkások, és a közszolgálati foglalkoztatottak.

A maszkviselés is kötelezővé válik: a taxikat és sofőrszolgálatos járműveket, valamint a tömegközlekedési eszközöket és a közlekedési csomópontokat igénybe vevők kötelesek lesznek maszkot hordani. A maszkviselési kötelezettség az üzletek eladószemélyzetére, a fedett vendéglátóhelyek személyzetére – és az ott tartózkodó vendégekre is mindaddig, amíg nem ültetik őket az asztalukhoz – vonatkozni fog. Továbbá a kocsmáknak, bároknak és éttermeknek minden este 10-től zárva kell tartaniuk.

Az eddigi hat fős gyülekezési szabály is szigorodott. Már a beltéri csapatsportokon sem vehet részt 6 főnél több felnőtt. Az esküvői szertartásokon résztvevők számát is redukálták 30 főről 15-re, viszont a temetések esetében maradt a korábbi 30 fős korlát. Október 1-től a szurkolók sem drukkolhatnak kedvenc csapatuknak a kilátóról, valamint az üzleti konferenciák és kiállítások megtartására sincs lehetőség.

A szankciók tovább emelkednek: amennyiben valaki elmulasztja a maszk viselését, vagy a hatfős szabályt hágják át, 200 fontnyi, azaz 80 ezer forint összegű büntetés fizetendő, és a 10 ezer fontos – azaz 4 millió forint összegű – bűnügyi költség továbbra is fennáll, amennyiben valaki nem marad otthon a kiszabott karantén idejére.

A miniszterelnök kiemelte, hogy ezen intézkedések közel sem egy második lezárást jelentenek, mint történt az márciusban. Nem zárják be az iskolákat és egyetemeket, hiszen „semmi sem fontosabb, mint a fiatalok oktatása, egészsége és jóléte.” Azonban, ha nem sikerül lelassítani az esetszámok jelenlegi növekedési ütemét, újabb korlátozásokra számíthat Nagy-Britannia lakossága. Szigorúbb intézkedések bevezetése alól nem bújhat ki Skócia, Észak-Írország és Wales sem.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása