2020. október 19. 14:31 - Danube Institute

Gyűlik a feszültség az ír kormány és a Ryanair között

ryanair.jpg

Írország zöldlistáján október 12-től egyetlen ország sem szerepel.

Írország folyamatosan frissülő zöldlistáján egyre kevesebb ország szerepelt, október 12-től pedig egy sem kap rajta helyet. A listán eddig megjelenő, koronavírus-fertőzéstől legkevésbé sújtott országok állampolgárainak nem kellett kéthetes karanténba vonulniuk beutazásukkor. A külügyminisztérium kijelentette, hogy Írország továbbra is folyamatosan tárgyal az Európai Uniós partnerekkel az úgynevezett „jelzőlámparendszer” bevezetéséről. A terv a nevéből adódóan piros, sárga és zöld zónákra osztja fel a különböző fertőzöttségi szintű régiókat.

Eközben a Ryanair – a világ egyik legnagyobb fapados légitársasága – corki és shannoni bázisainak bezárásával fenyegetőzik. Erre akkor szánnák el magukat, ha a kormányzat nem foganatosítaná az uniós irányelvet – tudósít a portál. A légitársaság arra sürgeti az ír közlekedési minisztert, hogy lássa be a kormány zöldlistájának csődjét és vezesse be az EU által kidolgozott rendszert. „Eamon Ryan közlekedési miniszter semmit nem tett az ország légi összeköttetésért az elmúlt három hónapban” – fogalmazott velősen Eddie Wilson, a Ryanair vezérigazgatója. Nehezményezte továbbá, hogy a kormány saját repülési munkacsoportjának 12 javaslata közül egyet sem teljesített. A miniszter folyamatosan fogadkozik az uniós zónarendszer alkalmazását illetően, miközben a zöldlistáról minden országot eltávolított – sorolja sérelmeit Wilson. Hozzáteszi: „egy szigetgazdaság számára kiemelten fontosak ezek a kapcsolatok”.

A hármas kormánykoalíció republikánus pártjának európai parlamenti képviselője, Barry Andrews ezzel szemben úgy véli, hogy Írország akár már kedden elfogadhatja az uniós ajánlást. „Egységes nemzetként az a feladatunk, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az egészségügyi védekezés és a gazdaság életben tartása között” – nyilatkozta. Véleménye szerint az Európai Unió tervezete épp ezt igyekszik szavatolni, így végrehajtásának nincs semmi akadálya.

Aggodalomra az adhat okot, hogy a kormányzat a közelmúltban már ignorálta az uniós gyakorlatot – hívja fel a figyelmet a lap. Ironikus módon akkor éppen nyitva hagyta határait, mikor az európai országok sorra zárták be azokat. Írország legnagyobb közlekedési hírlapja, a Travel Extra szerkesztője szerint a hangzatos ígéretek nem feltétlenül garantálják a megfelelő lépéseket. „Elképzelhető, hogy jövő héten ilyenkor az utazási- és repülőipar még mindig a kormány iránymutatására fog várni” – mondta Eoghan Corry.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy senki ne tagadja meg a belépést a „magas kockázatú” tagállamokból érkező utasoktól, inkább rendeljenek el karantént vagy érkezés utáni koronavírus-tesztet számukra. A tesztelés előnyben részesítése nyitottá teszi a kontinens valamennyi régióját a karantén nélküli utazásra, ám az ír kormány továbbra is aktívan ellenzi a nyomós indok nélküli utazásokat – tájékoztat a hírportál.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása