2020. május 12. 08:21 - Danube Institute

Mit engedhet meg magának Ausztrália Kínával szemben?

kina_ausztralia_2.jpg

„Ausztráliának vigyáznia kell arra, nehogy túlzottan felidegesítse vagy provokálja a kommunista Kínát” – nyilatkozta Warren Hogan, a UTS professzora a Sky Newsnak.

Hogan álláspontja szerint az ausztrál politikusoknak különösen figyelniük kell arra, nehogy túlzottan magukra – és ezzel együtt az országra – haragítsák Pekinget, Kína ugyanis továbbra is az ausztrál export egyik legnagyobb felvásárlója, nem mellesleg pedig az ország egyik stratégiai jelentőségű kereskedelmi partnere.

Azonban mi is az pontosan, amivel a politikusok magukra haragítanák Kínát?

Nem titok, hogy jelenleg Ausztrália is erősen szorgalmazza azon nemzetközi kezdeményezést, melynek elsődleges célja a koronavírus eredetének felkutatása és ennek kivizsgálása. A kínai nagykövet, Cheng Jingye ezt kifejezetten veszélyesnek nevezte Ausztráliára nézve, elmondása szerint ugyanis, ha Ausztrália továbbra is ennyire támogatja a nyomozásokat, azzal azt kockáztatja, hogy a kínai állampolgárok nem fogják megvásárolni az ausztrál exporttermékeket, esetlegesen pedig az utazásaikat is visszafogják majd az ország irányába.

Az ausztrál vezetés a nagykövet kijelentéseit konkrét fenyegetésnek és gazdasági kényszerítésnek nevezte.

Hogan professzor szerint azonban óvatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, mit is közvetít most Ausztrália Kína felé: az ausztrál vezetésnek körültekintően kell eljárnia akkor, ha azt az országot bírálja, ami pillanatnyilag Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, emellett pedig a világ második legnagyobb és egyben az egyik leggyorsabb ütemben növekvő gazdasága. Most a diszkréció és az egyensúly megtalálása a kulcs. A professzor álláspontja szerint „úgy kell továbbra is feltenni – az egyébként releváns – kérdéseket, hogy közben vigyázunk arra, hogy lehetőleg »ne zavarjuk« Kínát.”

Szemlézte: Markó Alíz Izabella

komment
süti beállítások módosítása