2020. április 08. 08:25 - Danube Institute

Miért olyan magas a koronavírus-áldozatok száma az Egyesült Államokban?

koronavirus_1.jpg

A szövetségi válság kezelése jóval meghaladja Donald Trump kapacitását, de nem csak az országot vezető elnök felelős a katasztrófáért − írja Nick Gillespie a Reason magazinban.

2020. április 5-én az USA-ban 304.826 megbetegedést és 7.616 halálos áldozatot szedett a világot körüljáró COVID-19 járvány a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint. Habár az Egyesült Államok egészségügyi rendszerét a világ legfejlettebjei között tartják számon, az országban egyre nagyobb pánikot okoz a vírus gyors terjedése. A krízis egyik meghatározó hajtóereje a föderatív kormány „lassú, meggondolatlan és nem hatékony” reakciója − írja Gillespie.

Amikor a vírus első jelei megmutatkoztak Washington államban 2020 januárjában, kutatók fordultak a CDC felé, hogy engedélyt és támogatást kapjanak megelőző intézkedések és kutatások elvégzésére. Miközben a járvány már látványosan szedte áldozatait a világ más részein, a CDC sorra utasította el a kérelmeket. Mindez az intézet − és az ország − hatalmas bürokratikus hálózatának róható fel. A rendszer késlekedése közel kéthónapos lemaradást hozott az amerikai kormánynak, ezzel alapot teremtve a jelenlegi felfordulásnak.

Miközben Olaszország és Kína teljes erővel küzdött a vírus visszaszorítása ellen, Trump sorozatosan tett nemtörődöm, fellengzős kijelentéseket a médiában. Fontos azonban megjegyezni − teszi hozzá Gillespie −, hogy a szövetségi kormány katasztrofális reakciója nem csak az elnök hibája.

Gillespie Dan Blanzt, a Washington Post publicistáját idézi, hogy prezentálja a helyzet lehetséges okait: „A probléma sokkal mélyebbre nyúlik, mint az elnök hatásköre. A helyzet fokozódásához nem csak a központi tervezés hiánya és a felkészületlenség, de a bürokrácia tunyasága és kockázatkerülő magatartása is jelentősen hozzájárul”. Blanz továbbá feltárta, hogy az Egyesült Államokat az utóbbi évtizedekben érintő katasztrófák mindegyikénél a halálos áldozatok száma a fentebb említett bürokratikus gátnak volt köszönhető.

Az USA kormányának kötelessége lesz szembenézni az ellustuló és terjeszkedő bürokratikus rendszerének problémájával, mert, míg ez alkalommal ez „mindössze” pár ezer ember halálát okozhatja, addig a jövőben ugyanezen ok összességében milliók halálához vezethet majd.

Birodalmak bukásának sokszor felrótt oka a bürokratikus ellustulás. Egyre többen kérdőjelezik meg az USA huszonegyedik századi nagyhatalmiságát, és az is elképzelhető, hogy az amerikai birodalom bukását a jelenlegi járvány fogja megmutatni.

Szemlézte: Sajti Konor

komment
süti beállítások módosítása