2020. február 25. 10:36 - Danube Institute

Óva inti Pompeo az afrikai szövetségeseket Kínától

afrika_kina.jpg

„Óvatosak legyenek az autokrata rendszerek üres ígéreteivel” – fogalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter addis abebai beszédében, Etiópiába tett látogatásakor. A National Review cikke.

Pompeo három napos látogatása alatt az afrikai országok gazdasági liberalizációja mellett érvelt Etiópiában, Szenegálban és Angolában, elsődlegesen az amerikai nagyvállalatok – a Citibank, a Chevron és a Coca-Cola – befolyásának kampányolásával.

Az utazás azonban jelentősebb külpolitikai irányelvi bejelentés nélkül zárult. Az amerikai befektetések ugyanis eltörpülnek a kínaiak mellett, melyekre sok afrikai ország támaszkodik gazdasági és infrastrukturális fejlesztési projektek keretében.

Pompeo kritizálta néhány állam bukott szocialista kísérleteit is, de az USA-Afrika kapcsolatokat más problémák is fenyegetik.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium bejelentette a bevándorlási tilalom kiterjesztését Eritrea és Nigéria országaira (a listára került még Mianmar és Kirgizisztán is), és felmerült annak a lehetősége is, hogy a Száhel-övezet területén csökkentik az amerikai katonai egységek számát, annak ellenére, hogy megnövekedett a térségben a terrorista szervezetek jelenléte.

Ez ügyben odáig fajultak az indulatok, hogy Lindsey Graham szenátor egyenesen Mark Esper védelmi miniszter életének megkeserítésével fenyegetőzött.

Szemlézte: Buzási Ramóna

komment
süti beállítások módosítása