2019. október 15. 14:45 - Danube Institute

Új-Zéland: egyre jobban nyílnak a kapuk a menekültek előtt

uj_zeland_tajj_1.jpg

Az új-zélandi parlament eltörölte a törvényt, ami alapján Afrikából és a Közel-Keletről csak családi kötelékkel rendelkező migránsok kaphattak menekültstátuszt az országban, sőt mostantól több embert is fognak fogadni, írja a New Zealand Herald.

Az egyre sűrűbben rasszistának bélyegzett eddigi szabályozás értelmében csak olyanoknak járt a menedékjog, akiknek már éltek rokonai Új-Zélandon. Az Afrikából és a Közel-Keletről származó migránsokon kívül másra nem vonatkozott ez a kritérium egészen eddig, hiszen a parlament döntése szerint mostantól az említett területekről is bárki jelentkezhet.

A diszkriminatív törvény eltörlése csak az első lépés volt Új-Zéland menekült-politikájának átfogó reformtervezetében. A parlament például meg is emelte az évente kiosztható menekültstátuszok számát az említett két régióra, az eddigi 14-14%-a helyett mostantól mindkettő 15%-át fogja kitenni a szigetország éves összbefogadásának. Számokban kifejezve ez nem olyan sok, Afrikából csupán évi 113 menekültet jelent, az arab világból pedig közel ugyanannyit. Jövőre viszont újabb bővítések várhatóak.

2020 nyarán a teljes menekültkvótát 1500-ra emelik, így majd Új-Zéland évente 173 afrikai és 165 közel-keleti menekültnek fog menedékjogot adni. A két kategória bővítése mellesleg a dél-amerikaiak számára lesz veszteséges, az onnan származó migránsok száma 165-ről 145-re fog visszaesni.

Mindezek mellett az úgynevezett „nagyszabású menekült-válság” esetére fenntartott eredeti 100 helyet is a megduplázzák jövő nyárra (ebből jelenleg 50 hely specifikus közel-keleti országoknak, 50 pedig a csendes-óceáni térségnek van fenntartva), sőt ugyanúgy a csak nők által igényelhető kategóriát is várhatóan 75-ről 150-re bővítik majd.

Szemlézte: Orbán Tamás

komment
süti beállítások módosítása