2019. szeptember 22. 15:38 - Danube Institute

Egyre kevésbé tündöklik a brit korona volt ékköve

india.jpg

Narendra Modi Indiája egyre inkább veszít vonzóerejéből a külföldi befektetők köreiben − írja a Bloomberg.

Utoljára 1999 egyik negyedévében szabadultak meg ilyen ütemben tőzsdepiaci részvényeiktől a külföldi befektetők. Ez komoly fenyegetést jelent Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságára. Az elmúlt 6 év alatt mintegy 45 milliárd dollárnyi invesztíció sem volt elég arra, hogy India kibontakoztassa gazdasági potenciálját. A külföldi tőke bizalma csökken.Ez lehet a hátterében annak, hogy június óta 4.5 milliárd dollárnyi értékpapírt adtak el az indiai tőzsdepiacokon

Modi miniszterelnök kritikusai szerint a kormány nem tesz eleget a negatív hatású gazdasági folyamatok ellen. India gazdasága huzamos ideje lassul, 2013 óta a leggyengébb növekedést produkálja. Mindemellett elhalóban van az autóvásárlás, a munkanélküliség 45 éves rekordmagasságban, a banki hitelek visszafizetésének aránya az egyik legrosszabb a világon. Tovább rontja a helyzetet a napokban bekövetkezett olajár emelkedés, hiszen az ország kőolajának legnagyobb részét importálja.

Ravi Shankar Prasad technológia miniszter szerint mindemellett India kiváló hely a befektetésre, korrupció-mentes kormánya van és tele van tehetséges munkaerővel. Ezt bizonyítja, hogy az inflációs célt stabilan betartják, illetve Kína mögött második a tőzsdei befektetések terén.

Ennek ellenére India rendelkezik a régió legnagyobb költségvetési hiányával és a növekedés lehetetlen, hogy elérje a befektetők által szükségesnek vélt 8%-ot. Ez az ütem lenne elég a folyamatos munkahelyteremtéshez, hiszen évente több millió fiatal lép be a munkaerőpiacra. A gazdaság ilyen fokú lassulása nem hat ösztönzően a tőzsdei befektetésekre, így a 2000 milliárd  dollár értékű piac is bizonytalan helyzetben van- tudjuk meg a cikkből.

Modi igyekszik kihasználni az amerikai-kínai kereskedelmi háború adta lehetőségeket. Erre példa 7 milliárd dollár értékű export cikk adómentesítése, de a befektetők átfogó reformokat akarnak.

A cikkből az is kiderül, hogy komoly gondot jelentenek az eladósodott állami vállalatok és a munkavállalói törvények komplikációi. Előbbi problémát széles körű privatizáció, míg az utóbbit a törvények egyszerűsítése oldana meg. Modi kormánya azonban a gazdaság lassulását nacionalista, populista és Pakisztán-ellenes politikával próbálja kompenzálni. Ennek egyik példája Kasmír és Dzsammu provinciák hetvenéves autonómiájának megszüntetése.

A valódi reformok hiánya miatt már indiai nagyvállalatok vezetői is egyre gyakrabban szólalnak fel: az indiai autóipar növekedése „összeesőben van” − mondja Guenter Butschek, a Tata Motors Ltd. vezérigazgatója. A reformok halogatása eközben a régió többi gazdaságának kedvez, Christopher Wood a Jeffries Financial Group Inc.-től csökkentette az indiai befektetésekre vonatkozó ajánlását, míg az Indonéziára valóét jelentősen megnövelte.

Szemlézte: Fellegi Benjámin

komment
süti beállítások módosítása