2019. március 12. 15:01 - Danube Institute

Tovább aggódnak az írek a Brexit miatt

irekk.jpg

Simon Coveney ír miniszterelnök-helyettes szerint még korai fellélegezni a Brexit kapcsán. Kevin Doyle az Independent hasábjain számol be a Brexit legújabb fejleményeiről ír szempontból.

Nagyon valószínűtlen, hogy az utolsó pillanat előttig biztosat tudjunk mondani az ír kemény határ kérdéséről – így nyilatkozott Simon Coveney ír miniszterelnök-helyettes a Brexit Írországot is érintő ügyei kapcsán. Emellett az Európai Unió és az ír főügyész, Geoffrey Cox között zajló tárgyalásokat nehézkesnek nevezte.

Coveney azt mondta, még túl korai optimistán nyilatkozni az üzletet érintő tárgyalásokról, és az érintetteknek nem szabad lazsálni, ami a no-deal előkészületeket illeti.

Az ír főügyész Geoffrey Cox és Stephen Barclay Brexit-államtitkár Brüsszelben tartózkodnak, ahol a kilépés további feltételeiről és körülményeiről tárgyalnak az EU-s vezetőkkel. Cél, hogy no-deal esetén Észak-Írország a vámunió és a közös piac része maradjon, ezáltal elkerüljék a két ír határ közötti kemény határvonalat. Sokan úgy vélik, a nagypénteki egyezmény által garantált puha határ a kulcs a két ország közötti béke megőrzésében, ezért próbálják mindenáron elkerülni a kemény határvonalat jelentő megoldásokat.

A tárgyalások lebonyolítása egyébként sietős Nagy-Britannia számára, mert nemrég a BMW bejelentette, az országok kívülre költöztetné a Mini típusú személygépjárművek gyártását, ami természetesen munkahelyek megszűnésével járna.

Az írek egyébként arra számítanak, a következő néhány napban sikerül megegyezésre jutni az EU-val, de a puha határvonalat garantáló egyezmény várhatóan csak átmeneti jellegű lesz. Épp ezért a kabinet tovább folytatja a no-deal esetre való felkészülést. Jelenleg az egyezség nélküli kilépés várható gazdasági hatásait vizsgálják; a jelentést várhatóan a következő napokban hozzák majd nyilvánosságra.

Más szempontból is nagy erőkkel készülnek az írek a Brexitre: az adóhivatal több mint 400 fővel bővül, ők mind részt vesznek az új vámszabályokat ismertető tréningen. A mezőgazdasági, élelmezési és tengeri minisztérium 200, az egészségügyi minisztérium 59 új, szintén átképzett munkavállalót vesz fel a helyzet kezelése érdekében.
Minden okuk meg is van a felkészültségre: a kormány szerint egy megállapodás nélküli Brexit esetén a jelenlegi egymillióról körülbelül 20 millióra növekedne a vámnyilatkozatok száma. Ez a 20-szoros növekedés természetesen hatalmas költség- és időbeli terhet ró majd az üzleti életre és az állami adminisztrációra egyaránt.

A parlament előtt az ír miniszterelnök, Leo Varadkar egyébként elismerte: nem lehet tudni, pontosan mi fog történni egy no-deal Brexit esetén.

„Annyit mondhatok – egyébként ezt örömmel mondom –, hogy kormányként nem tettünk semmilyen előkészületet a kemény határ bevezetése érdekében az ír-északír határon” – mondta Varadkar. „Ha mégis egyezmény nélküli kilépés válik valóra néhány hét múlva, nehéz tárgyalásokba kell belemennünk az Európai Bizottsággal és az Egyesült Királysággal egyaránt, hogyan is biztosíthatnánk az egységes piac és a vámunió integritását amellett, hogy nem vezetünk be kemény határvonalat a szigeten” – tette hozzá.

A kormány részéről elismerték, pénzügyi erőforrásokat halmoznak fel a határral kapcsolatban, de ez nem a Brexit-re irányul, hanem a két határ között mozgó bűnszervezetek ellen.

Mindeközben, egy új tanulmány szerint Írország az egyik legjobban EU-párti ország a tagállamok között. Körülbelül 75% nyilatkozott úgy, hogy elégedett azzal, ahogy a demokrácia működik az Unióban. Továbbá az írek 86%-a mondta azt, hogy optimista az Unió jövőjét illetően. Sőt, a válaszadó írek 76%-a szerint az EU figyelemmel kíséri az ír szükségleteket; ez a szintű elégedettség jelenleg rekordnak számít a tagállamok között.

Szemlézte: Gyarmati Emese

komment
süti beállítások módosítása