2019. február 19. 15:01 - Danube Institute

Szakadás a Munkáspártban Corbyn vezetése miatt

corbyn1.jpg

Hét munkáspárti képviselő kilépett a pártból Jeremy Corbyn Brexithez és az antiszemitizmushoz való hozzáállására reagálva.

Az egyik kilépő, Ms Berger elmondása szerint a Munkáspárt intézményi szinten antiszemitává vált, ezért szégyellt volna párttag maradni.

Mr Corbyn csalódottságát fejezte ki, hogy a képviselők nem tartottak ki amellett a politika mellett, amely 2017-ben „milliókat inspirált”. John McDonnell árnyékkancellár szerint pedig az lenne a tisztességes lépés, ha a kilépők lemondanának képviselői mandátumukról és időközi választásokon mérettetnék meg magukat.

A képviselők ezt nem tették meg, de új pártot sem alakítottak, függetlenként folytatják a munkájukat. Mind a heten támogatnának egy új népszavazást a Brexitről.

Tom Watson, a Munkáspárt alelnöke nyugalomra intette a pártot. Véleménye szerint az árulásról szóló narratívák és a kilépők inzultálása nem vezet előre. Luciana Berger kilépését figyelmeztetésként értékelte az antiszemitizmussal kapcsolatban. „A párt nagyon lassan ismerte fel, hogy probléma van és még lassabban tett bármit is a megoldás érdekében” – tette hozzá.

Szemlézte: Bálint Janka

komment
süti beállítások módosítása