2018. november 23. 16:01 - Danube Institute

Fokozódnak az amerikai-kínai feszültségek

kina_usa.jpg

Véget ért Mike Pence alelnök egy hetes ázsiai csendes-óceáni térségbeli látogatása, mindössze két héttel Donald Trump és a kínai elnök Hszi Csin-ping tervezett találkozója előtt. A két szuperhatalom között éppen javában dúl a kereskedelmi háború. Az NBC News tudósítása.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 21 részes állama állásfoglalás nélkül hagyta el a csúcstalálkozó helyszínét Pápua Új-Guineában. Egy, a tárgyalásokon részt vevő amerikai tisztviselő szerint ennek egyetlen megakadályozója Kína volt: „Aggasztó, hogy a jelek szerint Kínának szándéka sem volt a konszenzus elérése” – fogalmazott. Majd hozzátette, a nézeteltérés nem a két nagyhatalom, hanem „Kína és a másik 20 ország között zajlott le”.

Peter O’Neill, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke szerint „az egész világ aggódva figyeli” a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok alakulását. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig azt mondta: „Nem meglepő, hogy eltérő nézetek jelentek meg, ezek pedig megakadályozták a közös állásfoglalás kiadását”. A csúcstalálkozón tanúsított, megfogalmazáson lovagló erőfitogtatás egy kötőerővel nem rendelkező állásfoglalás vonatkozásában előrevetíti, mire lehet számítani a két fél jövőbeni tárgyalásai során az argentínai G20-as csúcson.

Miután mindkét fél hangoztatta a kommunikáció fontosságát, Mike Pence kijelentette: „Az Egyesült Államok nem fog irányt változtatni, ameddig Kína más útra nem tér.” Pence ezen kívül felszólította Kínát, hogy fogja vissza a katonai expanziót a Dél-kínai tengeren, valamint hagyja abba az amerikai szellemi tulajdonjogok megsértését a Made in China 2025 kínai iparfejlesztési program keretében.

Ezután arról próbálta meggyőzni a térség államait, hogy az USA egy jobb alternatívát kínál számukra, amely Kínával ellentétben nem fogja adósságspirálba kényszeríteni őket és aláásni függetlenségüket.

Kína elutasította a kritikákat, szerintük ugyanis a segítségnyújtást örömmel fogadták a térségbeli partnereik. Az ázsiai nagyhatalom szintén beszállt az eddig a nyugati államok privilégiumának tekintett segélyprogram bizniszbe, több milliárd dollárt pumpálva a csendes-óceáni térség államainak infrastruktúra-fejlesztési projektjeibe. Fő céljaként egy 16 térségbeli állammal (az Egyesült Államok nélkül) megkötött regionális gazdasági együttműködés szerepel, amely a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodását jelentené.

Az USA ezzel szemben jelenleg a bilaterális megállapodásokra koncentrál, és megtartja a Kínával való szembenállást. „Mindenképpen itt maradunk mi is” – nyilatkozta Pence újságíróknak a találkozón.

Az Egyesült Államok által a kínai acél és alumínium termékek megvámolásával márciusban elindított kereskedelmi háború enyhülésére kevés jel mutat. Az egyezség nélküli találkozó után most mindkét fél Argentínára készül a produktívabb végkifejlet reményében.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása