2018. május 04. 11:01 - Danube Institute

Kanada is beszáll a koreai ellenőrzésbe

kanada_katonak.jpg

Kanada is csatlakozik az Egyesült Államokhoz, Ausztráliához és Nagy-Britanniához egy felderítő és ellenőrző műveletben, amely az Észak-Koreába tartó hajóforgalmat hivatott szemmel tartani – jelenti a CBC hírügynökség.


A kanadai haderő 40 katonája és egy CP-140 Aurora típusú, nagy hatótávolságú légtérellenőrző repülőgép csatlakozik a művelethez. A személyzet az Okinava szigetén található Kadena légibázison fog állomásozni az Egyesült Államok katonái mellett.

A küldetés célja, hogy ellenőrizze az Észak-Korea ellen kivetett ENSZ BT szankciók betartását és biztosítsa, hogy a tengeren semmilyen tiltott árut nem csempésznek be az országba.

Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull egy nappal azután jelentette be a részvételét a műveletekben, hogy Észak- és Dél-Korea vezetői történelmi csúcstalálkozón vettek részt. A konferencia során a két ország célként tűzte ki a félsziget nukleáris leszerelését.

Májusban vagy júniusban Donald Trump amerikai elnök is egyeztetni fog Kim Dzsongunnal a tervezett leszerelésről. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kívánja gyakorolni Észak-Koreára, ugyanis a távol-keleti rezsim többször is bizonyította már megbízhatatlanságát. Számos alkalommal csempésztek szervezetten tiltott anyagokat és fegyvereket a tengeren az ország területére az elmúlt évtizedben.

A japán kormány is üdvözölte a műveletek megindulását, mely véleményük szerint elősegíti a térség biztonságának növelését.

A hír a CBC hírportálon jelent meg.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása