2018. május 04. 09:22 - Danube Institute

Hölgyek Fehérben: kubai ellenállókat díjaztak

kuba_feher.jpg

Idén a kubai politikai foglyok szabadon bocsátásáért küzdő Hölgyek Fehérben mozgalom kapta a Cato Institute Milton Friedman-díját.

Immár tizenöt éve minden vasárnap békés tüntetés zajlik Havannában: a Hölgyek Fehérben összegyűlnek és a Casiai Szent Rita templom miséje után békés tüntetést tartanak, magasba emelve bebörtönzött szeretteik fényképét.

A mozgalom 2003. március 18-án indult el, amikor elfogták és 20 év börtönbüntetésre ítélték Héctor Maseda Gutiérrez újságírót a Castro-ellen publikációi miatt. Az eset nagy felháborodást keltett világszerte, a Fekete Tavasz során pedig további 75 ellenzéki személyt börtönöztek be. Bár azóta mind szabadultak, de a többség cserébe nem maradhatott az országban. Ugyanakkor az ellenzéki újságírók, jogászok és más értelmiségiek időnkénti letartóztatása továbbra is napirenden maradt.

Maseda elfogása után felesége, Laura Pollán Toledo összegyűjtötte azokat, akiknek férjeik, testvéreik vagy gyermekeik a rendszerellenességük miatt kerültek börtönbe, és imára hívta őket szeretteikért. Azóta is minden vasárnap összegyűlnek, és mára szerte egész Kubában vannak követői a mozgalmuknak. A tevékenységüknek semmi politikai tartalma nincs azon túl, hogy a szólásszabadságért és a politikai foglyok kiszabadulásáért vonulnak fel minden héten – a hatóságok viszont mindent megtesznek, hogy megzavarják a felvonulást, akár erőszakos oszlatást is alkalmazva velük szemben.

Bátorságuk elismeréseként 2005-ben a mozgalom megkapta az Európai Parlament által az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért alapított Szaharov-díjat – a kubai kormány azonban megtiltotta részvételüket a strasbourgi átadó ceremónián.

A Hölgyek Fehérben első lépésként a politikai foglyok kiszabadítását követelik, mondván, hogy ez az alapfeltétele a társadalom demokratikus együttélésének. Talán épp ezért kell az utóbbi évek során egyre erősödő hatósági zaklatásokkal szembenézniük, sőt, Laura Pollán, az alapító 2011-es halálának körülményei azóta is tisztázatlanok. A Hölgyek Fehérben azonban kitartanak, és továbbra is minden vasárnap találkoznak, imádkoznak és tanúskodnak a rendszer igazságtalanságairól.

Ezért ítélték oda számukra a Milton Friedman-díjat, amit a libetariánus Cato Intézet alapított 2001-ben a névadó beleegyezésével. A díjat kétévente ítélik oda egy olyan jelölt számára, akinek munkássága jelentős mértékben járult hozzá az emberi szabadság előmozdításához.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

komment
süti beállítások módosítása