2018. április 24. 08:01 - Danube Institute

Erősebb gyermekvédelemre köteleznék a közösségi médiumokat

fb2.jpg

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter gyermekvédelmi törvényekkel fenyegeti a közösségi médiát − írja a BBC.

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter közösségimédia-cégeket fenyeget új törvényekkel, ha nem tesznek többet a gyermekek megvédése érdekében. A Facebooknak, a Google-nek, és más nagy cégeknek írott levelében meggyanúsítja őket, hogy nem foglalkoznak a gyermekekre való hatásaikkal.

Hunt április végéig ad nekik időt bizonyos lépések megtételére, amivel csökkentenék a kiskorúak által használatot, megelőznék a „cyber bullying”-ot, valamint elősegítenék az egészségesebb képernyő előtt eltöltött órák számát.

A Google és a Facebook osztja Hunt álláspontját a biztonság kérdésében.

A korhatár regisztráláshoz a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren és a Snapchaten is 13 év. A WhatsApp és a YouTube használatához is 13 év betöltése az elvárt.

Az internetes cégekhez írt levelében Hunt úgy fogalmazott: „Aggódom, hogy a cégeiknek nem jelent problémát az, hogy emberek ezrei szegi meg a saját felhasználási feltételeiket a minimum felhasználói korhatár megsértésével.” Kifejtette: „Attól félek, hogy önök csoportosan hunynak szemet egy egész generációnyi kiskorú gyermek Facebook-használatából következő mellékhatások felett, amik érzelmi sérüléseket okozhatnak.”

Hunt szerint „ez nem csupán erkölcstelen, hanem mélységesen igazságtalan a szülőkkel szemben, akiket a sors egy olyan bosszantó választás elé állít, hogy vagy megengedik gyermekeiknek egy olyan platform használatát, amikhez még nem elég idősek; vagy nem engedik, így gyerekeik kimaradnak abból a kommunikációs formából, amit kortársaik használnak”.

A cikket szemlézte: Őri-Kovács Márton

komment
süti beállítások módosítása