2018. április 16. 16:23 - Danube Institute

Trump szíriai létesítményekre mért katonai csapást

aszad1_1.jpg

Donald Trump amerikai elnök parancsára az Egyesült Államok Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával légicsapást mért három szíriai katonai létesítményre – írja a CNN.

Az amerikai elnök azután szánta el magát erre a lépésre, hogy a szír kormányerők vegyi fegyvereket használtak egy szír lázadó város, Douma megtámadásakor. Helyi aktivisták és orvosok szerint a vegyi fegyverek több tucat ember haláláért felelősek.

A Pentagon illetékeseinek elmondása alapján a szövetségesek légicsapásai három olyan, a szír kormányerők ellenőrzése alatt álló katonai és tudományos létesítményt céloztak, ahol a doumai támadáshoz használt vegyi fegyvereket készítették és fejlesztették.

A szíriai vezető, Bassár el-Aszad tagadta, hogy a kormánynak bármi köze lett volna a támadáshoz. Donald Trump korábbi nyilatkozata szerint a felelősség a szír kormányerőkkel szövetséges Oroszországot is terheli.

Douma városa a szír kormányellenes felkelők egyik fő erődítménye volt. Helyi aktivisták szerint a lázadók vezetői azonban már elhagyták várost egy, az oroszokkal kötött megállapodás értelmében.

A légicsapásokat követően Trump további nemzetközi szankciókat helyezett kilátásba, melyek a katonai csapások mellett gazdasági és diplomáciai természetűek lesznek.

Míg az USA-val szövetséges Ausztrália és Törökország támogató nyilatkozatot adott ki a katonai csapás hírére, Oroszország és Irán elítélte azt. Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Amerika akkor támadt, amikor a szír főváros „végre békét talált”.

A támadást követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést hívott össze Szíria ügyében.

Szemlézte: Istrate Dominik

komment
süti beállítások módosítása