2017. december 15. 10:21 - Danube Institute

Nem várható békés megoldás a szíriai polgárháborúban

aszad.jpg

Daniel R. DePetris továbbra sem lát esélyt a szíriai polgárháború békés rendezésére, annak ellenére, hogy az Aszad-rezsim és az ellenzék képviselői már nyolcadik alkalommal találkoztak Genfben. „Sajnos nem sok dologról lehet beszélni; mindkét oldal annyira ragaszkodik a követeléseihez és az álláspontjához, hogy a Szíria jövőjével kapcsolatos enyhe kompromisszum is elérhetetlennek tűnik”.

Staffan de Mistura, az ENSZ különmegbízottja a szerző szerint a világ egyik legnehezebb munkáját végezte az utóbbi három évben. Az ellenzék annak ellenére ragaszkodik Aszad eltávolításához, hogy a tényleges katonai helyzet egyre kevésbé kedvez nekik, ezzel a tárgyalóerejük is csökken.

A polgárháború hatalmas pusztítása (eddig 400 ezer halálos áldozatot követelt a konfliktus), valamint az, hogy az Aszad-rezsim „minden létező emberi jogi törvényt megsértett”, képtelenné teszik az ellenzéket arra, hogy beleegyezzen egy Aszad személyes részvételével zajló átmeneti folyamatba. DePetris szerint „a gondolkodásmódjukat megfertőzik az érzelmeik, habár ez teljesen érthető”.

Az Aszad-rezsim képviselői eközben ragaszkodnak ahhoz az álláspontjukhoz, hogy Bassar al-Aszad a legitim szír elnök, ezért nem mozdítható el a következő, 2021-es választás előtt. Meg vannak győződve arról, hogy az ellenzék csupán külföldi ambíciók eszköze. „Amit Aszad ellenségei a szír civilizáció etikai és erkölcsi szükségének éreznek – Aszad eltávolítása –, azt Damaszkusz a szír szuverenitás külföldi megsértésének értelmezi.” – olvasható a cikkben. Ennek a hatalmas ellentétnek köszönhetően a legutóbbi 7 tárgyalás is sikertelen maradt, az ENSZ tisztviselői pedig „már a részvételt is eredményként tálalják”.

Mindeközben az Aszad-rezsim ellenőrzi Szíria legnagyobb városait, reptereit és kikötőit, valamint a lakosság többsége is egyértelműen a szír kormányerők irányítása alatt áll. „Asszad megnyerte a háborút. Vagy ha még nem tette, akkor nagyon közel jár hozzá”. Az ellenzék az ország északnyugati és déli csücskeibe szorult vissza és folyamatosan területeket veszít. Ilyen kevés területtel az ellenzék hiába követeli Aszad távozását,hiszen az éppen nyerésre álló rezsimnek nem áll érdekében bármiféle politikai reform.

„Ha a szír rezsim nem volt hajlandó politikai vagy alkotmányos engedményekre az orosz beavatkozás előtt – amikor a puszta túlélése is kérdéses volt, akkor ezt nem fogja megtenni amikor a hadiszerencse már két éve Aszadnak kedvez” – írja DePetris.

Az Aszad-kormány delegációja elhagyta Genfet, amiért az ellenzék továbbra is Aszad távozását követeli, ezzel egyértelműen jelezve, hogy az egész folyamatot feleslegesnek tartja. „Jelenleg nem tűnik hihetőnek, hogy a háború politikai megegyezéssel fog véget érni. Ha ez mégis sikerülne, akkor viszont a megszülető egyezmény nem fog tetszeni Aszad ellenfeleinek.” – zárja sorait a szerző.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása