2017. november 14. 15:02 - Danube Institute

Írországnak fel kell készülnie egy megegyezés nélküli Brexitre

irorszag_brexit_1.jpg

Dublinban, Londonban és Brüsszelben is egyre többen figyelmeztetnek egy megegyezés nélkül történő Brexit előállásának egyre nagyobb lehetőségére.

Leo Varadkar ír kormányfő bízik abban, hogy létrejöhet egy megegyezés, de szerinte Írországnak számolnia kell azzal is, hogy Nagy-Britannia esetleg szerződés nélkül lép ki az EU-ból.

Londonban a kormány keményvonalas Brexit-párti tagjai egy ilyen helyzetre való felkészülésre biztatták Theresa May kormányfőt. Ezek a figyelmeztetések az utóbbi időben nagyon jellemző módon Boris Johnson és Michael Gove kiszivárogtatott leveléből kerültek elő. Mindeközben Brüsszelben Michel Barnier EU-s Brexit főtárgyaló is egy ilyen esetre készülő vészforgatókönyv összeállításáról beszélt.

A december közepén várható EU-csúcson határoznak a vezetők arról, hogy megkezdődhet-e a kilépési tárgyalások második szakasza. Az eddigi tárgyalások Írország várhatóan különleges helyzete (Észak-Írországgal a történelem folyamán soha nem volt határellenőrzés), az Egyesült Királyság Brexit-törvénye és a kilépés által érintett polgárok jogai körül forgott.

Ha csak egy EU-tagország is megvétózza a tárgyalások folytatását a jövőbeli kereskedelmi szabályozás és a kilépés pontos menete terén, akkor a tárgyalási folyamat össze is omolhat.

Az ír kormányfő szerint nem kizárt a rendezett kilépés, de arra is fel kell készülnünk, hogy esetleg nem sikerül megegyezésre jutni. A szerződés nélküli brit kilépés Írország számára évszázadok óta nem létező vámok és határellenőrzés visszaállítását jelentené a legnagyobb kereskedelmi partnerével.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása