2017. október 19. 08:01 - Danube Institute

Az abortuszról szavazhat jövőre Írország

irorszag1.jpg

Simon Harris egészségügyi miniszter megerősítette, hogy már 2018-ban sor kerülhet az alkotmány nyolcadik módosításáról szóló népszavazásra Írországban.

Az 1983-as módosítás lényege, hogy a meg nem született magzat élethez való joga egyenértékű az anya élethez való jogával, tehát csak kivételes esetekben lehet abortuszt végrehajtani. Az íreknek arról kell majd dönteni, hogy eltörlik a korábbi módosítást, vagy érvényben hagyják.

A kérdéses cikkelyt vizsgáló parlamenti bizottság munkája december 20-ig tart, a javaslataikat a parlament megvitatja, majd szavaz róluk, maga a népszavazás pedig május-június környékére várható.

Harris reménykedik abban, hogy sikerül visszavonni a módosítást, míg az ellenzéki Republikánus Párt ellenez minden, a magzatok alkotmányos jogainak csorbítására irányuló kísérletet.

Micheál Martin, a Republikánus Párt vezére ugyanakkor rövidnek találja a választópolgároknak gondolkodásra adott időt egy ilyen lényeges kérdés eldöntésére. Egyúttal minden oldalt felszólított a toleráns és tiszteletteljes eszmecserére. „Egyik párton belül sincs teljes egyetértés és ez a helyzet a társadalomban is.  A különböző nézetek iránti toleranciára és tiszteletre van szükség” − indokolta véleményét Martin.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása