2017. október 05. 12:01 - Danube Institute

Az amerikai külügy tárgyalna Észak-Koreával

eszak_korea_1.jpg

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pekingi látogatása során közölte, az Egyesült Államoknak számtalan kommunikációs csatornája van Észak Koreával és ki is kívánják használni őket.

Tillerson szeptember 30-án találkozott Xi Jinping kínai államfővel Pekingben, ahol a két ország közös gazdasági szankciókról tárgyalt Észak-Korea ellen. A külügyminiszter azt nyilatkozta, így remélik megállítani és leszerelésre kényszeríteni Kim Dzsongun egyre fenyegetőbb nukleáris programját.

A gazdasági szankciók azonban nem az egyetlen interakció az Egyesült Államok és Észak Korea között. A Trump-adminisztráció most először ismerte el nyilvánosan, hogy megtörtént a kapcsolatfelvétel Phenjannal. Tillerson azt nyilatkozta: „Megkérdezzük: akartok beszélni? Vannak kommunikációs csatornáink Phenjannal. Nem vagyunk sötétben, áramszünetben. Van egy pár, három csatornánk nyitva Phenjanhoz; tudunk beszélni velük; beszélünk velük”.

Az elmúlt hetek folyamán a két ország közötti konfliktus egy fenyegetésekkel és sértésekkel tarkított szópárbajjá devalválódott Donald Trump és Kim Jong Un között, melynek következtében Kína önmegtartóztatásra szólította fel a feleket. Az USA és Kína közel sem felhőtlen bilaterális viszonyát tovább nehezíti, hogy az amerikai államfő Kína szégyenének nevezte Észak-Koreát a pár héttel ezelőtt végrehajtott nukleáris tesztje után.

Maga Donald Trump szerint felesleges a kapcsolatfelvétel a kommunista diktátorral. „Huszonöt éve nem működik, ha kedvesek vagyunk a rakétaemberrel, miért pont most működne? Clinton elbukott, Bush elbukott és Obama is elbukott. Én nem fogok elbukni” − írta az elnök egy tweetjében. Korábban az ENSZ-ben tett nyilatkozata szerint az Egyesült Államok „lehet, hogy kénytelen lesz elpusztítani” Észak Koreát, ha saját magát vagy szövetségeseit kényszerülne megvédeni. Az Egyesült Államok elnöke novemberben látogat majd Kínába egy öt országon átívelő ázsiai körút keretei között.

Kiss Bíborka

komment
süti beállítások módosítása