2017. április 10. 16:19 - Danube Institute

Neil Gorsuch bekerült az USA Legfelsőbb Bíróságába

neil_gorsuch.jpg

Április 7-én a Szenátus megerősítette Trump elnök jelölését a Legfelsőbb Bíróság megüresedett helyére, miután Antonin Scalia elhunyt múlt év februárjában. A 9 tagú testület így Neil Gorsuch–csal fog újra teljes létszámban működni. Bár Gorsuch egy klasszikus konzervatív jogszemléletű bírónak számít, a megerősítő szavazás mégis rossz szájízt hagyott maga után a demokratikus és republikánus szenátorokban egyaránt.

Gorsuch meglehetősen visszafogott jelölésnek számított Trump részéről: egy, a republikánus körök által összeállított jelöltlistáról választotta ki őt az elnök. Sokak szerint épp azért, hogy a még szkeptikus republikánus politikusokat megnyerje magának.

Ennek ellenére a demokrata tábor hevesen tiltakozott Gorsuch ellen és bejelentették, hogy ha a republikánus többségű szenátusban megerősíteni tervezik Trump jelölését, a demokrata képviselők az obstrukció módszerével élve hátráltatnák a szavazást, ez viszont nem volt lehetséges.

A Gorsuch–ot megerősítő szavazás előtt a demokraták mégis ellenálltak, egyes vélemények szerint felesleges köröket járva. Az amerikai liberális tábor főként azért hajlandó minden eszközt bevetni egy konzervatív legfelső bíró beiktatása megakadályozása ellen, mert ez újrarendezné az egyensúlyt konzervatív és liberális bírók között.

Mivel a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság korábbi törvényeit is felülvizsgálhatja, demokrata politikusok aggódnak, hogy az olyan döntéseket, mint a Roe vs Wade ügyet újragondolná a bírói testület és újraélesztene egy megnyerhetetlen vitát.

Először 2002-ben használták fel az obstrukció intézményét a demokrata szenátorok, viszont a vonakodó, de többséggel rendelkező republikánusok nem erősítették meg Miguel Estrada jelöltségét. 2013-ban viszont épp a demokraták módosították a szavazati arányokat több, a republikánusok számára kedvezőtlen jelölést megerősítő szavazás alkalmával.

Az amerikai politikai színtér nagy mértékben polarizálódott. Ez főképp akkor válik nyilvánvalóvá, amikor objektív szakmai kritériumokat mellőzve politikai harcokat vívnak egy legfelső bíró megerősítése felett. Mindenesetre megnyugtató, hogy Gorsuch maga ismeri a játékszabályokat. A megerősítő szavazást megelőző meghallgatásán arról beszélt: „Ha valaki azt gondolná, hogy burkolt célzásokat fogok adni vagy valamilyen módon előre fogom vetíteni jövőbeli bírói döntéseimet, akkor elvesztette függetlenségét az igazságszolgáltatás. Főképp, ha kampányígéreteket kell tenniük a bíróknak a tisztségük megerősítéséhez”.

Szemlézte: Daam Alexandra

komment
süti beállítások módosítása