2016. április 15. 08:01 - Danube Institute

Összeveszett Bill Clinton a fekete közösséggel

bill_clinton.jpg

Március 7-én a Black Lives Matter esélyegyenlőségi mozgalom tagjai táblákkal zavarták meg az exelnök beszédét egy Hilary Clinton megválasztásáért szervezett rendezvényen. Azzal vádolták, hogy 1994-es büntetőtörvényével fekete közösségeket tett tönkre, Clinton viszont erős kifejezésekkel válaszolt erre.

Bill Clinton törvénye a ’90-es években elhatalmasodó crackfogyasztást igyekezett visszaszorítani, többek között a nem erőszakos kábítószeres bűntettekért – mint például a fogyasztás – járó büntetés növelésével. Clinton hatalomra kerülésének idejére a hatvanas évekhez képest több mint háromszorosára növekedett az erőszakos bűncselekmények száma az USA-ban, amivel a rendőrség egyre kevésbé tudott lépést tartani.

Elnökségének egyik fő kihívása volt megállítani a bűnözési hullámot, és a számok azt mutatják, sikerrel járt: mandátuma végére a bűnesetek száma 25 éve a legalacsonyabb volt, a gyilkosságok száma 40%-kal csökkent és az afroamerikaiak átlagjövedelme 33%-kal nőtt. Sok kritika érte azonban a módszereit, ugyanis a szigorúbb törvény rengeteg olyan, főleg fekete fiatalt tett bűnözővé és juttatott börtönbe könnyűdrogok alkalmi fogyasztásáért, akik hasznos tagjai lehettek volna közösségeiknek és az amerikai társadalomnak.

James E. Clyburn, Dél-Carolina kongresszusi képviselője és az akkori kormány legmagasabb rangú fekete bőrű tagja is támogatta Clinton intézkedéseit. „Kétségtelenül a crack volt az egyik legfontosabb probléma, mellyel akkor szembe kellett néznie az országnak”, mondta. Mások azonban azt vetették Clinton szemére, hogy a törvény és a szociális újraelosztó rendszer egyidejű megújítása politikai érdekeket szolgált: az volt a célja, hogy az akkor már hetedik miniszterelnöki kampányt elbukó demokraták oldalára csábítsa a republikánusokhoz áramló mérsékelt szavazókat.

Bill Clinton kiállt korábbi döntéseiért. Azt vetette a tüntetők szemére, hogy nem mondanak igazat és a bűnözőket védik, akik kioltották pont azokat az életeket, amelyekről a tüntetők azt állítják, hogy fontosak számukra (egy szójáték a Black Lives Matter esélyegyenlőségi szervezet nevével). Úgy látszik azonban, másnapra megbánta erős reakcióját, amely a felesége kampányával is összefüggésbe hozta saját elnökségének megosztó intézkedéseit. Hillary Clinton egyébként rendkívül népszerű a fekete szavazók körében. „Szinte bocsánatot akarok kérni”, mondta végül Bill Clinton.

Daniel Corsano

komment
süti beállítások módosítása