2024. február 28. 06:00 - Danube Institute

Macron: Mindent meg fogunk tenni, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút

A 21 államfő részvételével, az Élysée-palotában tartott nemzetközi konferencia végén Emmanuel Macron kifejezte eltökéltségét Ukrajna támogatására Oroszországgal szemben.

shutterstock_2277454593.jpg

Az Ukrajnát támogató hétfői válságtanácskozáson részt vettek európai államfők, valamint kormányzati tisztviselők, köztük Olaf Scholz német kancellár és David Cameron brit külügyminiszter. Az Egyesült Államok és Kanada küldöttségei is jelen voltak.

Oroszország legyőzése alapvető fontosságú Európa biztonsága és stabilitása szempontjából - mondta Macron az eseményt követő sajtótájékoztatón. A francia elnök szerint nem kizárt, hogy a jövőben nyugati szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába, bár jelenleg még „nincs konszenzus” a lehetőségről. 

Ma nem értünk el konszenzust a szárazföldi csapatok hivatalos, elfogadott és jóváhagyott módon történő küldéséről. De semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút”

– magyarázta az államfő.

Ezt a lehetőséget Franciaország korábban soha nem említette. Az Élysée-palotában tartott megbeszélés után Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy a szárazföldi csapatok küldésének kérdése nem szerepelt a napirenden. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pedig egyértelműen kijelentette, hogy a nyugati csapatok küldése „jelenleg egyáltalán nem aktuális”.

Macron mindazonáltal megismételte, hogy Ukrajna szövetségesei „nem állnak háborúban az orosz néppel”, de „nem akarják hagyni őket győzni Ukrajnában”.

Emellett azt is bejelentették, hogy Ukrajna szövetségesei koalíciót hoznak létre, hogy közepes és nagy hatótávolságú rakétákat szállítsanak Ukrajnának.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról panaszkodott, hogy csak 30%-át kapta meg annak az „egymillió lövedéknek, amelyet az Európai Unió megígért” Ukrajnának. Kijev nagymértékben függ nyugati szövetségesei, különösen az Egyesült Államok modern fegyverzeteinek szállításától, hogy folytatni tudja a harcot Oroszország ellen.

 

 

Emmanuel Macron öt „cselekvési kategóriát” sorolt fel, amelyekben egyetértésre jutottak a konferencián: a kibervédelem; a fegyverek, katonai képességek és lőszerek ukrajnai koprodukciója; az ukrajnai offenzíva által közvetlenül fenyegetett országok - például Moldova - védelme; Ukrajna nem katonai erőkkel történő támogatásának képessége a Fehéroroszországgal közös határon; és az aknamentesítési műveletek.

Több európai ország támogatja azt a cseh kezdeményezést is, hogy az EU Európán kívül vásároljon lőszert az ukrajnai háborús erőfeszítések további támogatása érdekében. Ez egy nagyon erős üzenet Oroszországnak - monda Petr Fiala cseh miniszterelnök, kifejtve, hogy tizenöt ország kész csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy választ adjon az Ukrajna számára hiányzó lőszerek, különösen a tüzérségi lövedékek hiányára.

Emmanuel Macron bejelentésére reagálva azonban Jean-Luc Mélenchon, a francia szélsőbal vezetője azt mondta, hogy

az Oroszország elleni háború őrültség lenne”, és „felelőtlennek” minősítette az államfőnek a csapatok Ukrajnába küldésére vonatkozó megjegyzéseit.

„Ha csapatokat küldenénk Ukrajnába, azzal hadviselővé válnánk (...) Ez a harcias verbális eszkaláció egy atomhatalom részéről egy másik nukleáris nagyhatalom ellen már felelőtlen cselekedet” - szónokolt a volt elnökjelölt az X-en. „Legfőbb ideje tárgyalni Oroszországgal.”

Macron egész lavinát indított el beszédével, mely felkavarta az európai országokat. Bármennyire is támogatják Ukrajnát, a saját csapatok küldése saját veszteségekkel is jár, illetve hadviselő félként egy új szintre emelhetik a háborút. Ennek tudatában nem csoda, ha sokan ellenzik az indítványt.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása