2017. október 25. 17:47 - Danube Institute

Tíz év börtönnel is megúszhatja a kanadai iskolai lövöldöző

kanada_2.jpg

A tinédzser néhány héttel a 18. születésnapja előtt követte el a 4 halottal és 7 sérülttel végződő ámokfutást, így mentesülhet egy törvény alól, amelynek értelmében áldozatonként 25 év börtön is kiszabható a többszörös gyilkosságok elkövetőire, akár a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül is.

A 2011-ben elfogadott törvénymódosítást eddig hatszor alkalmazták felnőttek esetében, olykor akár 75 éves büntetés kiszabásával is. A fiatalkorú elkövető ügyvédje szerint azok más helyzetek voltak és védence még akkor is a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőjog alá tartozik, ha felnőttként ítélik el.

A 2011-es módosítás ugyanis csak a felnőtt elkövetőkre kiszabott büntetésekre vonatkozik, akkor elvileg nem alkalmazható, ha fiatalkorú elkövető kap felnőtteknek járó ítéletet. Így az iskolai lövöldöző akár 10 év után, 27 évesen is szabadulhatna.

A 2011-es módosítás kritikusai, köztük Allan Manson professzor szerint a törvényt nem szabadna kiskorúakra alkalmazni, hiszen ez akár börtönben töltött évtizedeket is eredményezhet, ami ellenkezik a fiatalkorú elkövetőkre vonatkozó törvény szellemével.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása