2024. május 28. 07:00 - Danube Institute

Diplomáciai botrány: kivonult Spanyolország nagykövetsége Argentínából

Hatalmas diplomáciai viszály alakult ki Spanyolország és Argentína között Javier Milei argentin elnök kijelentései miatt. Erre reagálva Spanyolország balközép kormányzata azt közölte, hogy hivatalosan végleg hazahívja María Jesús Alonso Jiménezt nagykövetet Buenos Airesből. 

shutterstock_2429741131.jpg

A Vox jobboldali spanyol párt kampányeseményt szerveztett Madridban, ahol a józan ész, a gazdasági jólét, a biztonság és a szabadság védelmében a hazafiak globális szövetsége mellett szólalt fel Santiago Abascal, a párt elnöke. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy erkölcsi kötelesség együttműködni és egy olyan Európát kell építeni, amely tiszteletben tartja a nemzetek szuverenitását és az egyes népek jogát, hogy megválasszák a jövőjüket.

Javier Milei argentin elnök, a neoliberális gazdaságfilozófia és a liberális konzervativizmus híve szintén jelen volt az eseményen, ahol hasonló véleményét fejezte ki, továbbá a világ politikai helyzetét és a jobboldali erők lehetséges felemelkedését taglalta. Beszédében negatív kritikával és nyers jelzőkkel sújtotta a jelenlegi Pedro Sánchez által vezetett spanyol szocialista kormányzást.

A spanyol miniszterelnök feleségét, Begoña Gómezt pedig korrupcióval vádolta. Szavai eszkalálták a két ország politikai viszonyát.

Kijelentésének alapja az, hogy Begoña Gómez ellen április végén indított eljárást a madridi bíróság üzleti korrupció gyanúja miatt, ám az ügyet végül lezárták. Mileit ezek után bocsánatkérésre szólították fel Madridból, mivel azonban ő ezt elutasította, ezért José Manuel Albares a spanyol külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „a spanyol nagykövet tartósan Madridban fog tartózkodni és Argentína nagykövet nélkül marad”.

Milei szóvivője, Manuel Adorni közben azzal vádolta Sánchez kormányának tagjait, hogy az argentin elnök elleni alaptalan támadásokkal ők indították a vitát. Május elején Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter azt állította, hogy Javier Milei a tavalyi argentin választási kampány során „kábítószert fogyasztott”, bár később visszavonta az állítást, és „nagy hibának” nevezte szavait.

Sebastián Mazzuca, az argentin Johns Hopkins Egyetem politológusa szerint valójában

Milei indíttatása az lehet, hogy a spanyol szocialisták gyengélkedését próbálja kihasználni, így a remélt jobboldali kormányváltás által szoros politikai szövetséget tudna kovácsolni, de mint látható ez rettentően kockázatos.

Az argentin miniszterelnök közel sem egy megszokott személy, még a komplex dél-amerikai politikai kultúrában is markáns egyén, hiszen rendszeresen hívja fel magára a sajtófigyelmet meghökkentő cselekedeteivel. Ez a montázs jól összefoglalja eddigi emlékezetes pillanatait.

Amikor Javier Milei decemberben hivatalba lépett a leköszönő Alberto Fernández helyett, azt ígérte, hogy radikális reformokkal menti meg az inflációtól fuldokoló argentin gazdaságot. A legfrissebb adatok alapján ez valamennyire sikerült is, ám az előző évek terheit még sokáig kell cipelnie az országnak.

A havi inflációs adatokat figyelve látszik, hogy 2023 decemberében a csúcsra futott érték hónapról hónapra csökken az előző hónaphoz viszonyítva.

Forrás: Trading Economics

Argentínának és Spanyolországnak hosszú közös múltja van, amely számos területen megnyilvánul, mint a kulturális és nyelvi kapcsolatok. Vitathatatlan, hogy Argentína számára fontos a szoros együttműködés, mert az Ibériai-félsziget országa a második legnagyobb külföldi befektetője az első számú Egyesült Államok után. A külföldi tőkére pedig nagy szüksége van Argentínának, ha a kitűzött reformok szerint tovább akarja csökkenteni az inflációt és élénkíteni a gazdaságot.

Szemlézte: Tóth Zsombor

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása