2024. május 13. 16:00 - Danube Institute

Palesztina mellett tüntettek az Eurovíziós Dalfesztivál döntője előtt Svédországban

Pro-palesztin tüntetők vonultak utcára csütörtökön a svéd Malmö városában. A demonstrálók az Eurovíziós dalfesztivál döntőjébe jutott izraeli Eden Golan kizárását követelték. A tiltakozás a szombati döntő napján is folytatódott, több versenyzőt kizártak, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megszólalt.

shutterstock_2394387363.jpg

Több, mint tizenkétezren vettek részt azon a tüntetésen, amelyen az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe jutott izraeli versenyző, Eden Golan eltiltását szorgalmazták csütörtökön. A demonstráció a svédországi Malmöben, az Eurovíziós Dalfesztivál 2024-es helyszínén került megrendezésre, palesztin párti tüntetők tömege gyűlt össze a város utcáin. A tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy a 2023. október 7-én kirobbant Izrael-Hamasz háború ellenére a szerintük agresszor Izraelből is érkezhetnek művészek az Eurovízióra. Arra a kérdésre, hogy miért engedélyezték Eden Golan részvételét, a szervezők úgy válaszoltak: “Az Eurovíziós Dalfesztivál nem politikai rendezvény.”

A szervezőkkel azonban nem értettek egyet sem a csütörtöki, sem pedig a szombati tüntetés résztvevői.

“Népirtás által egyesített Eurovízió” feliratú plakátokkal és palesztin zászlókkal felszerelkezve követelték Eden Golan kizárását.

Izrael miniszterelnöke Benjámin Netanjahu videóüzenetben üzent a versenyzőnek, “sok sikert kívánok” - mondta. “Valójában már sikerrel is jártál. Nem csak azért, mert részt veszel az Eurovízión, de azért, mert a borzasztó antiszemitizmus ellen is fellépsz.” - tette hozzá a politikus. A palesztinpárti tüntetésekkel szemben az Izraellel szimpatizáló tömeg is utcára vonult. A legnagyobb port kavaró tüntetések voltaképpen sikertelenül zárultak, hiszen céljukat nem érték el: Eden Golan részt vett a szombati fináléban, a versenyt azonban a svájci származású Nemo nyerte meg.

A rendezvény szervezőit ért kritika, miszerint az Eurovíziós Dalfesztivál mostanra átpolitizált rendezvénnyé változott azonban továbbra is foglalkoztatja a közvéleményt, hiszen a Dalfesztivál közvetítését felügyelő Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) a tüntetések hatására több országban is megszakította a közvetítést, a Palesztinában kialakult helyzetre hívva fel a figyelmet.

Ez egy szakszervezeti akció. Elítéljük, hogy Izrael megsért alapvető emberi jogokat. Izrael a sajtószabadságot is tönkreteszi. Ezért ideiglenesen megszakítjuk az adást."

- fogalmaztak. „Meggyőződésünk, hogy Izrael Állam népirtást követ el, és ezért botrányos, hogy van egy izraeli jelölt az Eurovíziós dalfesztiválon.” - írták az adás megszakításakor

A dalfesztivál szervezői ugyan kiálltak amellett, hogy versenyük nem kíván politikai vitákba és nemzetközi konfliktusokba belefolyni, az adásmegszakítás azonban sokakban vethet fel jogos aggályokat.

Az Eurovíziós Dalfesztivál átpolitizálásával, az elveszti eredeti célját: a kulturális sokszínűség, a művészi kifejezésmód és a zenén keresztül kapott közös platformot.

A politikai elfogultságok beárnyékolhatják a részt vevő művészek tehetségét és kreativitását, és az eseményt a zenei elismerés helyett geopolitikai csörték színterévé tehetik. Ez aláássa a verseny integritását, ám az esemény eredeti jó hangulatú és könnyed jellegét is elveszi. Mindez megtörtént Svédországban és erre csupán politikai viták adtak alapot: zenétől, művészettől függetlenül.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása