2024. május 10. 16:00 - Danube Institute

Lengyel külügyminiszter: “A helyreállítási alap fel nem használt pénzeit az egész Unión belül védelemre kell fordítani.”

Fegyverkezésre fordítaná az Európai Unió helyreállítási alapjából fennmaradó el nem költött összeget Lengyelország. Erről beszélt hétfőn Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter - írja a Reuters. Az ország mintegy kétszer annyit fordít honvédelemre, mint amennyit a NATO előír, a tendencia pedig úgy tűnik egyre csak emelkedik.

pt-91-2508154_1280.jpg

“A helyreállítási alap fel nem használt pénzeit az egész unión belül védelemre kell fordítani” - így fogalmazott a lengyel külügyminiszter. Radoslaw Sikorski elmondta, “rengeteg ilyen forrás áll rendelkezésre”, nagyon fontos, hogy a tagállamok ne hagyjanak elveszni ekkora összegeket. Lengyelország az orosz-ukrán háború kitörése óta tovább fokozta védelmi kiadásait és hónapok óta rendszeresen buzdítja a többi Európai Uniós tagállamot, hogy kövesse példáját. A helyreállítási alap felhasználására tett javaslat csupán egy a számtalan fegyverkezési kísérlet közül.

Az EU 2021-ben Recovery and Resilience Facility (RRF) néven 724 milliárd eurós alapot hozott létre, amelyet hat éven keresztül folyósítanak a tagállamoknak az állami beruházások ösztönzése és a világjárványból való kilábalás elősegítése érdekében. Az RRF-pénzek megszerzéséhez a tagállamoknak előre egyeztetett beruházásokat és reformokat kell végrehajtaniuk, amelyek a következő években is fellendítik a gazdasági növekedést. A helyreállítási alap pénzei 2025 augusztusától már nem lesznek elérhetőek, több tagállamon egyre nagyobb a nyomás, hogy a forrásokat felhasználja.

Lengyelország szempontjából logikus és pragmatikus döntés az uniós források ilyen módon való felhasználása, azonban kérdéses, hogy hosszú távon fenntartható megoldást kínál-e?

Az Ukrajnában zajló háború nyomán Lengyelország számára, csakúgy ahogy sok más tagállam számára is nyilvánvalóvá vált: a történelem nem ért véget, háborúkkal, fegyveres konfliktusokkal továbbra is komolyan kell számolni. Ugyanakkor Varsó hibázhat is azzal, ha a helyreállítási alap pénzeit honvédelemre költi, hiszen az ország jelenleg is több mint kétszer annyit fordít erre, mint a NATO által meghatározott 2% -os GDP arányos kiadás. A túlzott költekezés sem a védelem, sem pedig más területen nem előnyös egyetlen ország számára sem. Az eleve magas kiadások további növekedése fontos területektől vehet el forrásokat, hosszú távon pedig túlzott fókuszt helyez a fegyveriparra, védelmi beszerzésekre, ez pedig akár az ország diplomáciai kapcsolataira is rányomhatja bélyegét.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása