2024. április 04. 16:00 - Danube Institute

Komoly válság küszöbén áll Szudán

Szudán a “közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája” – figyelmeztet az ENSZ egyik legfrissebb jelentésében. Az életszínvonal drasztikus csökkenése és az alapvető létszükségletek kritikus hiánya katasztrofális körülményeket eredményez az afrikai országban, ahol lassan egy éve dúl háború.

shutterstock_2217814899.jpg

Az Abdel Fattah al-Burhan tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo vezette félkatonai Gyorstámogató Erők (RSF) közötti harcok tavaly április óta több tízezer ember halálát okozták, ráadásul a nemzetközi tétlenség közepette éhínség fenyeget.

Az ENSZ Világélelmezési Programja, a WFP ügyvezető igazgatója, Cindy McCain úgy nyilatkozott, hogy a világ legnagyobb kitelepítési válságát előidéző szudáni konfliktus a harcok további elhúzódásával könnyen a legnagyobb éhínségválsággá is alakulhat – jelenleg mintegy 18 millió embert érintenek az élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémák.

“ Dél-Szudánban sok olyan anyával és gyerekkel találkoztam, akik az erőszak elől menekülnek. A harcokat túlélték, és most azért küzdenek, hogy elkerüljék az éhínséget” – mondta McCain.

Minden tekintetben – a humanitárius szükségletek puszta mértékét, a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők és éhezők számát tekintve – Szudán a közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája”

– hangsúlyozta Edem Wosornu, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának (OCHA) műveleti igazgatója.

Az ENSZ adatai szerint több, mint 8 millió ember kényszerült otthona elhagyására, amely az ország és a régió migrációs nyomásának folyamatos növekedéséhez vezet.

Március elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetre szólított fel a ramadán idején, és sürgette a humanitárius segélyekhez való jobb hozzáférést. A fegyvernyugvás azonban a harcoló felek közötti nézeteltérések miatt nem valósult meg.

A kitelepítettek között vannak olyan menekültek, akik a szomszédos országokba, például Dél-Szudánba menekültek, ahol sátortáborokat állítottak fel a menekülők megsegítésére. „Az ide érkező emberek többsége éhes” – számolt be a helyzetről az Al Jazeera munkatársa, Malcolm Webb a dél-szudáni Renk városában lévő tranzittáborból. „Szudán olyan részeiről érkeznek, amelyeket a harcok miatt elzártak az élelemtől és más alapvető készletektől.” A táborban a WFP regisztrálja az újonnan érkezőket, ujjlenyomatokat vesz, és mindenkit beír a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek adatbázisába – mondta Webb.

Az ENSZ azt állítja, hogy kevés a pénz ahhoz, hogy kezelni tudja ezt a válságot" – tette hozzá.

Februárban Szudán katonai vezetője, Abdel-Fattáh al-Burhan altábornagy azt mondta, hogy a hatóságok többé nem engedik, hogy a segélyek eljussanak az RSF ellenőrzése alatt álló területekre. Március elején pedig Szudán külügyminisztere tovább szigorította a korlátozásokat, és bejelentette, hogy a kormány ellenzi a határokon átnyúló segélyszállítmányokat Csádból az RSF ellenőrzése alatt álló területekre. Végül azonban a szudáni hatóságok arról tájékoztatták az ENSZ-t, hogy korlátozott határátkelést engedélyeznek kizárólag a hadsereggel szövetséges erők ellenőrzése alatt álló meghatározott átkelőhelyeken keresztül. Az ENSZ üdvözölte a lépést, az Orvosok Határok Nélkül azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ez "Darfur, Kordofán, Kartúm és Dzsazíra államok hatalmas területeit továbbra is megközelíthetetlenné tenné".

Közben a segélyszervezetek – köztük a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának – munkatársait is támadások érik; a gyilkosság, az erőszak és a túszejtés mindennapos fenyegetésekként vannak jelen.

A Biztonsági Tanács legutóbbi, Szudánról szóló határozata felszólítja "az összes felet, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segítség teljes, gyors, biztonságos és akadálytalan célba érését, beleértve a határokon és a határvonalakon átnyúló humanitárius hozzáférést is, és tegyenek eleget a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiknek."

Szudán saját hanyatlásának tanúja – és a nemzetközi közösség figyeli, ahogy a legsúlyosabb humanitárius és élelmiszerválság jelenleg kibontakozik. Szudán kritikus állapotban van, és a válság gyors előrehaladása nemzetközi figyelmet igényel. A következő néhány hónapban látni fogjuk, hogy az olyan szervezetek, mint az ENSZ vagy más nemzetközi szereplők hogyan tudják és fogják segíteni az országot.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása