2024. március 28. 07:00 - Danube Institute

Újabb segítség érkezhet Ukrajnának? – kilátások az amerikai támogatás jóváhagyásával kapcsolatban

Az amerikai Szenátus több hónapos politikai huzavona után 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot fogadott el, amely 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajna számára. Ennek ellenére még mindig nehéz küzdelem vár a teljes jóváhagyásra a Képviselőházban, ahol a Republikánus Párt tagjai megosztottak az intézkedést illetően és a támogatást ellenző hangok sem elhanyagolhatók. 

shutterstock_2383759173.jpg


"Az ukrán nép olyan bátran és hősiesen harcolt, olyan sokat kockáztatott, hogy képtelennek tartom, hogy most, amikor a haderejük megfogyatkozóban van, cserben hagyjuk őket" - mondta Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott beszélgetése után. 

Az elnök mellett maga az amerika védelmi miniszter, Lloyd J. Austin is megerősítette Ukrajnát a támogatásról.

Ukrajna nem fog meghátrálni az országba történő orosz invázióval szemben, és az Egyesült Államok sem fog.” – jelentette ki. 

Egyes republikánusok viszont azzal érvelnek, hogy nem kellene dollármilliárdokat költeni egy távoli konfliktusra, amikor otthon is vannak kielégítetlen szükségletek.

Ezzel sokan a Mexikó határát nagy számban átlépő migránsokra céloznak. A CNN "State of the Union" című műsorában J.D. Vance ohiói republikánus szenátor "képtelenségnek" nevezte azt a gondolatot, hogy Ukrajna ki tudja űzni Oroszországot a megszállt területeiről.

"Mit tudna elérni 60 milliárd dollár, amit 100 milliárd nem tudott?" - vonta kérdőre a segély küldésének szükségességét Vance

Ukrajna kritikusan függ az USA és más nyugati szövetségesek fegyverszállításaitól, hogy továbbra is harcoljon ellenfelével, amely jelenleg sokkal nagyobb katonai erővel és tüzérségi lőszer készlettel rendelkezik.

Oroszország 2022. februári inváziója óta Ukrajna lett az amerikai külföldi segélyek magasan első számú címzettje. A támogatás nagy részét fegyverek, kiképzés és hírszerzés biztosítására fordították, amelyre az ukrán parancsnokoknak szükségük van a világ egyik legerősebb hadseregével rendelkező Oroszországgal szembeni védelemhez.

diagr_usatam.jpg

Forrás: Council on Foreign Relations

Biden és Austin segítő hozzáállása ígéretesnek bizonyul, azonban a Képviselőház hozzájárulása nélkül semmilyen döntés nem tekinthető véglegesnek.

Annyi bizonyos, hogy egy ilyen jelentős anyagi segítség küldése vagy visszatartása fordulópontot hoz majd a háborúban.

A Kongresszus várhatóan a következő hetekben tűzi napirendi pontra a kérdést, ami a következő időszakra meghatározza majd a háború alakulását.

Szemlézte: Pál Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása