2023. december 06. 16:00 - Danube Institute

Izrael, a háború és az izraeli keresztény közösség válságban?

Izraellel, az országban zajló háborúval, valamint az országot jelenleg sújtó nehézségekkel ismerkedhettek meg a Danube Institute konferenciájának résztvevői 2023. november 27-én a Lónyay-Hatvany villában. A nap során a meghívott tudósok, szakértők, zsidó vezetők, valamint izraeli és magyar egyházi tisztségviselők nemzetközi csoportja három panelbeszélgetés keretein belül foglalkoztak az egyes témakörök aktuális kérdéseivel, valamint a területeken végzett kutatások eredményeivel.

406205576_852043993594338_5747803579030558165_n.jpg

Dr. David Martin Jones, a Danube Institute kutatási igazgatójának és Prof. Jeffrey Kaplan, intézetünk főmunkatársának köszöntőit követően Amb. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete, Báruch Oberlander, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője és Dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke tartották meg vitaindító beszédeiket.

“Izraelben egység van az erőszakkal szemben.” - fogalmazott Amb. Yacov Hadas-Handelsman, aki beszédében hangsúlyozta, hogy bár vannak konfliktusok az Izraelben élő egyes vallási, társadalmi csoportok között, “mindenki felismerte, hogy bizonyos szervezetekkel problémák vannak.” Yacov Hadas-Handelsman elmondta, hogy

az izraeli háború kirobbanása óta a kormány támogatottsága még a muszlim közösségekben is észrevehető mértékben növekedett, amire korábban nem volt példa.

A diplomata szerint ez jól mutatja, hogy az országban jelenlévő ellentéteket félretéve fogtak össze az emberek a háború ellen. A keresztény közösségek helyzetét vizsgálva Yacov Hadas-Handelsman kitért arra is, hogy a keresztények egyre inkább igyekeznek a társadalom részévé válni, egyre többen önkéntesek a hadseregben is. Továbbá hangsúlyozta, hogy a közösség tagjai gyarapodnak, magas iskolázottsági rátával rendelkeznek és helyzetük lényegesen jobb a Közel-Keleten élő közösségekkel szemben.

Báruch Oberlander rabbi a jelenlegi helyzet súlyosságát, valamint a konfliktus megoldását nehezítő tényezőkről szólva kifejtette, hogy véleménye szerint minden konfliktus esetében “fontos felismerni, mikor van szó valódi megosztottságról”, hiszen ez fontos szerepet játszik a megoldásban. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi tűzszünet és a foglyok szabadulása rendkívül fontos, hiszen “minden emberélet szent érték”.

A magyarországi zsidóság helyzetét elemezve Dr. Grósz Andor kifejtette, hogy véleménye szerint

kifejezetten pozitív tendencia, hogy az izraeli háború hatására Magyarországon az antiszemitizmus nem növekedett drasztikus mértékben, és az itt élő zsidó közösség tagjai továbbra is békében élhetnek és gyakorolhatják vallásukat.

Meglátása szerint Magyarországon ugyan van antiszemitizmus, de korántsem aggasztó mértékben, a konfliktus visszhangja sem tudott tömegeket vinni az utcákra.

A konferencia első panelbeszélgetése során Megyeri Jonatán a Neokohn főszerkesztője, Menachem Keren-Kratz az izraeli Bar Ilan Egyetem független tudósa, valamint Dr. Balázs Gábor egyetemi docens, történész beszélgettek a témáról. A moderátor Prof. Jeffrey Kaplan, a Danube Institute főmunkatársa volt.

A szakértők egyetértettek: az elmúlt időben számos Izraelben élő csoport között alakultak ki ellentétek, amelyek az október 7-én kitört háború után is csak ideiglenesen szorultak háttérbe. Megyeri Jonatán hangsúlyozta, hogy számos hazugság terjed a konfliktussal kapcsolatban, amelyekre nagyon fontos felhívni a figyelmet. Példaként kiemelte, hogy a média beszámolóival ellentétben a Hamasz emberei nem szabadságharcosok, illetve arra is kitért, hogy miképp használja ki a szervezet a palesztinokat, a terület civil lakosságát. A szakértő szerint azt is fontos tisztázni, hogy a Hamasz tevékenységét nem minden arab állam támogatja, mi több, a régió számos országa elzárkózik a menekültek fogadásától is, és többségében a tárgyalásokra helyeznék a hangsúlyt.

Dr. Balázs Gábor kitért az Izraelben zajló belső konfliktusokra, főképp a zsidóság és a demokrácia viszonyára. Elmondta, hogy ennek kapcsán jelenleg számos jogi kérdésről zajlik vita az országban, „az ellentét főképp a zsidóság és a demokrácia fogalma körül alakult ki” – fogalmazott. A szakértő előadásában ismertette az Izraelben zajló jogi reformok történetét, valamint a demokrácia és a zsidóság alapvető értékeit.

Az ortodox zsidóság és az Izraelben élő keresztények közötti nézeteltérésekről Menachem Keren-Kratz beszélt. A szakértő történelmi események példáin keresztül mutatta be a mára kialakult helyzet alapjait és előzményeit.

A legtöbb zsidó, beleértve az ortodox zsidókat is, elfogadta a tényt, hogy van Izraelben keresztény közösség, vagy európai vagy arab, és nem volt arra szándék, hogy konfrontálódjanak a keresztényekkel, kivéve, ha úgy érezték, hogy a keresztény közösség provokálja őket.”

- fogalmazott. A szakértő szerint a mai napig azok ellen a keresztény mozgalmak ellen lázadnak az ortodox zsidók, amelyek saját vallásukat promotálják, illetve kizárják vagy hátrányban részesítik a zsidókat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek a tevékenységek keresztények és zsidók ellen egyaránt jelen vannak az országban. Meglátása szerint fontos, hogy a vallások hívői elfogadják és tolerálják egymás szokásait, hiszen csak így őrizhető meg a békés együttélés hosszú távon.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Írta: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása