2023. november 25. 16:00 - Danube Institute

Magyar Honvédség többnemzeti hadgyakorlata valójában egy vizsga

A Magyar Honvédség országos hadgyakorlatot tart novemberben, hogy teszteljék Magyarország védelmi képességeit. Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott az Adaptive Hussars 2023 helyszíneire.

shutterstock_1195493290.jpg

Többnemzeti országos hadgyakorlatot rendelt el a kormány 2023 novemberére, melynek tulajdonképpen célja a védelmi képesség tesztelése. 25 helyszínen több, mint 5000 katona van mozgásban levegőben, földön és vízen.

A veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát. A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit egy jól kiképzett honvédség tud garantálni”

– nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Magyarország célja tulajdonképpen az, hogy a jelenleg dúló háborúk közepette is tovább fejlessze a haderejét. A kormány szerint ugyanis továbbra sem szabad hagyni azt, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba. A kabinet emellett nem követi, sőt nem is támogatja a más államok által folytatott háborús retorikát.

Magyarország éppen ezért összepontosít a háború közepette is a haderő megfelelő fejlesztésére, ami egyébként NATO- alapelv is. Nem csak újabbnál újabb eszközök beszerzésével próbálja ezt elérni, hanem szervezti átalakulással is. Ez már akkor elkezdődött, amikor a fiatalítási hullám miatt távozott a honvédségtől Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy, vezérkari főnök 2023 áprilisában.

A fentebb említett hadgyakorlat megmozdította a teljes magyar hadsereget, ilyen 30 éve nem volt. Az országnak ugyanis elrettentő haderőt kell felmutatnia, s ezt hozzákapcsolni a nemzet ellenálló képességének fejlesztéséhez.
A cél tulajdonképpen majd akkor fogalmazódik meg egészen konkrétan, amikor lezajlik ez a „vizsga”. Egyelőre jól halad a gyakorlat, de a végén valóban kiderül, hogyan reagálna Magyarország egy esetleges támadás esetén.

A hadgyakorlatban továbbá több itt állomásozó, vagy csak a gyakorlat idejére hozzánk érkezett NATO erő is részt vesz, ezáltal a hadsereg együttműködési képességét is tesztelni lehet.

A Magyarország biztonsági helyzetét megmérettető gyakorlat jelenleg is tart, a hadi képesség a szövetségi rendszerben eddig kifejezetten jól vizsgázik. És bár megváltozott az ország biztonsági helyzete, a gyakorlat eddigi eredménye azt mutatja, hogy a honvédség képes megadni azt a biztonságot és felkészültséget, amit a magyar emberek elvárnak.

Írta: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása