2023. augusztus 31. 16:00 - Danube Institute

A FIFA felfüggesztette Luis Rubialest, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökét

Napok óta hangos a sajtó a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökének tiszteletlen viselkedése miatt. Mint ismeretes, Luis Rubiales beleegyezés nélkül csókolta meg a spanyol női labdarugó válogatott egyik játékosát, Jennifer Hermosót, miután Spanyolország 1-0-ra verte meg Angliát a világbajnokság döntőjében. A botrányos eset miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ideiglenesen felfüggesztette Rubiales vezetői tevékenységét.

football-6172339_1280.jpg

Ahogy arról a Reuters cikkéből is értesülhettünk, a FIFA 2023-as női labdarugó-világbajnokság döntőjéből a spanyol válogatott került ki győztesen, miután 1-0-ra verték meg az angolokat.

noifoci_diagr.png

Forrás: www.eredmenyek.com

A mérkőzés végén Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke gratulált a játékosoknak, ekkor történt, hogy váratlanul megcsókolta Jenni Hermosót, a csapat támadójátékosát.

A Politico szerint a csapat Anglia elleni győzelmét azóta teljesen beárnyékolta a csók körüli vita.

A tiszteletlen viselkedés miatt többen a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökének lemondását követelték, Rubiales azonban a „hamis feminizmus” áldozatának tekinti magát. Állítása szerinte Jennifer Hermoso engedélyt adott neki arra, hogy megcsókolja, ám az esetről készült felvételből ez nem derül ki. Sőt mi több, a játékos augusztus 25-én hivatalos közleményt osztott meg Twitter oldalán, melyben cáfolta Rubiales azon kijelentését, miszerint a csók engedéllyel vagy bármiféle közös megegyezéssel történt volna.

Sebezhetőnek éreztem magam, egy olyan impulzusok által vezérelt, szexista, és oda nem illő cselekedet áldozatának, amibe nem egyeztem bele.”

A Twitter bejegyzésből az is kiderül, hogy Hermosót arra kérték, tegyen nyilatkozatot az elnökre nehezedő nyomás enyhítése érdekében, ő azonban ezt visszautasította.

Egyfajta patthelyzet alakult ki, hiszen Pedro Sánchez miniszterelnök és kormánya, a spanyol labdarúgó-válogatott játékosaival együtt Hermoso mellett sorakoztak fel, míg Rubiales a Spanyol Labdarúgó Szövetség támogatását élvezte. A női válogatott labdarugóinak többsége azt mondta, hogy vezetőváltás nélkül nem hajlandóak tovább játszani, Luis Rubiales azonban ez idáig makacsul visszautasított minden lemondásra való fölszólítást.

Ezt a patthelyzetet oldotta fel bizonyos módon a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága, amikor ideiglenesen, kilencven napra, felfüggesztette a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökét.

A FIFA döntésének értelmében Rubiales nem vehet részt a sportághoz kapcsolódó hazai vagy nemzetközi tevékenységekben, amíg a szervezet ki nem vizsgálja az ügyet.

Függetlenül attól, hogy mi lesz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség vizsgálatának eredménye, elmondható, hogy nem csak tiszteletlen, de erősen kontraproduktív és legóvatosabban fogalmazva is illetlenül bizalmaskodó, ha egy vezető pozícióban lévő ember akarata ellenére csókolja meg a munkatársait. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy alá-fölérendeltségi viszonyban a szabad akarat nehezebben érvényesül, mindez pedig az elszenvedő felet kényelmetlen magyarázkodásra készteti.

Szemlézte: Zámbori Jonatán

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása