2023. május 16. 07:00 - Danube Institute

Törökországi választások: vége lesz Erdoğan hatalmának?

A világ szeme Törökországra irányult, ahogy 2023. május 14-én megkezdődött az elnökválasztás, ami jelentős változásokat hozhat a köztársaság életébe. Az Erdoğan vs. Kılıçdaroğlu verseny már jó ideje téma a közbeszédben, ugyanis sokan gondolják, hogy Erdoğan ideje lejárt. A szavazatok feldolgozása után úgy néz ki, hogy ez nem igaz, bár az már biztos, hogy egy második körben dől el, ki lesz Törökország új vezetője. 

shutterstock_2297593309.jpg

Habár eredetileg négy jelölt indult az elnökválasztáson, a verseny ténylegesen Recep Tayyip Erdoğan (Igazság és Fejlődés Pártja) és Kemal Kılıçdaroğlu (Republikánus Néppárt) között zajlik. Sinan Ogan (ATA koalíció) az első körben csupán a szavazatok 5,17%-át szerezte meg, míg Muharrem Ince (Szülőföld Párt) még a választás előtt visszalépett az őt ért internetes rágalmazások miatt. Törökországban az elnöki választás kétfordulós, tehát ha az első fordulóban valamelyik jelölt egyszerű többséggel győz (50%+1 szavazat), nem kell második kört tartani, ellenkező esetben viszont a két legtöbb szavazatot kapó jelölt megy tovább a második fordulóba. 

Mivel az első forduló hivatalos eredményei alapján Erdogan a szavazatok 49,51%-át, míg Kılıçdaroğlu 44,88%-át szerezte meg, egy második fordulón múlik az eredmény, ami május 28-án kerül megrendezésre. 

Az eredményeket részletesen az alábbi diagramon láthatjuk.

A februári földrengések óta, melyek hatásairól itt, a blogon is írtunk, a választók legfőbb aggodalma a katasztrófa okozta károk és a gazdasági válság. Az ország már a vészhelyzet előtt is súlyos, 85%-os inflációval küzdött. A második fordulós eredmény tehát nagyban függhet attól, hogy melyik jelöltet látják a legmegbízhatóbbnak a válság kezelésére és az állam jövőbeli védelmére. Az is igaz ugyanakkor, hogy 

a földrengés sújtotta régiókban Erdogan magabiztosan győzött, tehát úgy tűnik, ennek nem volt kifejezett hatása az első körös eredményre.

Erdoğan és az általa vezetett pártkoalíció kampányában 650 ezer új lakás építését és az infláció 20% alá csökkentését ígérte, valamint azt, hogy felveszik a harcot a terrortámadások és az LMBTQ propaganda ellen. Retorikájában a konzervatív és hazafias török népet igyekszik az oldalára állítani, Törökország megerősítésével és a hagyományos családi értékek megőrzésével.

A Kılıçdaroğlu mögött álló ellenzéki pártkoalíció a demokrácia és a szólásszabadság mellett áll ki kampányában. A földrengések miatt otthonukat vesztett polgároknak ingyenes házépítést kínál, a gazdaságba külföldi befektetőket vonna be és megerősítené a parlament szerepét a kormányzásban. A változást hangoztatják, azon emberekre támaszkodva, akik elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel. A különbségeket ez a Twitter poszt is mutatja, melyen látszik, hogy míg Kılıçdaroğlu kampánya befejeztével Kemal Atatürk (pártjának alapítója) sírját látogatta meg, Erdoğan a Hagia Sophiában imádkozott.

Mindkét jelölt sokat ígér, és kíváncsian várjuk, hogy a nyertes mennyire lesz szavahihető. Ha az ellenzéknek sikerül megnövelni támogatóik számát a következő héten, akkor Törökország nagy változásnak néz elébe. A szavazatok megoszlása alapján ugyanakkor annyi biztos, hogy egy politikailag megosztott országgal néz szembe a leendő elnök, ami viszont nehézségeket okozhat a kormányzásban.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása