2023. április 06. 07:00 - Danube Institute

Merre tovább Európa? - az európai stratégiai autonómia kérdése égetőbb, mint valaha

Európa stratégiai autonómiájának kérdése már az ukrajnai invázió kezdete előtt is kiemelt témaként szerepelt a kontinens politikai diskurzusában, azonban Moszkva agressziójával égető kérdéssé vált. A NATO szerepének átalakulása, valamint az Egyesült Államok Kínával való rivalizációja lényegében meghatározhatja Európa stratégiai jövőjét, ezzel párhuzamosan azonban a kontinens vezető hatalmainak védelmi törekvései lemaradásban vannak. Nathalie Tocci, az Istituto Affari Internazionali igazgatója, valamint Federica Mogherini, valamint Josep Borell főképviselők tanácsadója a Texas National Security Review-ban elemezte Európa védelmi lehetőségeinek jövőjét.

shutterstock_2164101647.jpg

Az ukrajnai invázió nem csupán arra világított rá, hogy Oroszország továbbra is akut fenyegetést jelent az európai biztonsági rendszer jövőjét illetően, de arra is, hogy a kollektív Nyugat fordulóponthoz érkezett. Ez azonban - Tocci szerint – nem a semmiből következett be, éppen ellenkezőleg, egy folyamat következménye. Az európai biztonsági rendszeren, valamint a geopolitikát meghatározó, normatív alapokon nyugvó multilaterális világrenden az elmúlt évtizedekben mélyebbnél mélyebb repedések jelentek meg: ilyen volt például, amikor Moszkva megtámadta Grúziát, vagy éppen az Arab Tavasz eseményeit követően a dzsihadista terrorizmus fellángolása. A többi között ezek következményeként

az európai döntéshozókban megszületett a felismerés, hogy a kontinens többé már nem a „prosperáció, a szabadság, és a biztonság” földje, hanem a kitettség és az interdependencia okozta bizonytalanság határozza meg azt.

Az elmúlt években a biztonsági együttműködés egyre inkább központi kérdéssé vált, főként amint az Amerika, illetve a NATO által nyújtott garanciák kérdőjeleződtek meg. Az önállóságra való törekvések a Krím-félsziget 2014-es annexiója után megerősödni látszottak: a NATO-tagok védelmi költségvetése 2014 és 2022 között 140 milliárd dollárral, 15%-kal növekedett. Ezen felül a következő évekre az Európai Bizottság 200 milliárd eurós növekedést jósol.

vedelmi_diagr.png
Az Európai Unió országainak védelmi ráfordításai (2005-2021, millárd USD)

Adatok forrása: SIPRI Yearbook: Armaments

Ez a ráfordításbeli fejlődés azonban nem feltétlenül jár együtt az európai stratégiai autonómia sikeres kialakításával, valamint a védelmi képességek megerősödésével. Ennek oka, hogy az eddigi interdependencia következtében

Európának gyakorlatilag nulláról kellett kezdenie az építkezést.

Az egyik kiemelt probléma a védelmi ráfordítások fenntarthatóságának kérdése. Tekintve, hogy a kontinensnek energia-, valamint megélhetési válsággal kell szembenéznie a következő néhány évben, bizonytalan, hogy a legfontosabb szereplők mennyiben képesek továbbra is vállalni a katonai költségek jelenlegi szintjét. Ez a bizonytalanság ráadásul kifejezetten rossz hatással van az egyébként is gyengélkedő védelmi iparra, hiszen kétséges, hogy hosszú távon mennyire éri meg a kapacitások növelésébe való befektetés.

Ennél is kritikusabb problémát jelent a kontinens biztonsági struktúráját jelentő védelmi fragmentáció, azaz a tagállamok között hiányzik az együttműködés a fejlesztések területén, így koordináció híján számos hiányosság figyelhető meg. Erre megoldást azonban csak az jelenthet, hogy az európai hatalmak növelik a ráfordítást, mitöbb ezt együttműködve teszik. Az Unió által koordinált kezdeti együttműködési formák erre jó lehetőséget adhatnak, azonban hatékonyak csak hosszú távon lehetnek.

Ezzel együtt a jövőben kiemelt kérdést jelent az európai biztonsági architektúra szerepe a NATO-n belül, valamint a teljes szövetség rendeltetése az újonnan kialakuló világrendben. A nyáron kiadott új stratégiai koncepció (amelyet itt és itt elemeztünk) utóbbira egyértelmű választ ad: annak ellenére, hogy Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést, a jövőt Kína felemelkedése fogja meghatározni. Ezen esetben – ahogy a fentiek is alátámasztják – a szövetség továbbra is Európa biztonságának garanciája marad, ami azonban válaszút elé állítja a kontinenst. Egyrészt lehetséges, hogy az európai hatalmak elfogadják az amerikaiak kulcsszerepét, és az Európán kívüli világban tevékenykednek. Tocci szerint ez kifejezetten előnyös lehetne például a Közel-Keleten, vagy Afrikában, amely területek rossz tapasztalatokkal rendelkeznek az Egyesült Államokkal kapcsolatban, azonban a Maliból való francia kivonulás demonstrálta trendek mást mutatnak.

A másik lehetőség, hogy kialakítják a NATO „európai pillérét”, ami az amerikai és az európai érdekeknek is megfelelne.

Összefoglalva tehát az európai védelmi rendszernek a stratégiai autonómia kialakításához a közeljövőben radikális fejlődésen kell keresztül mennie, azonban ezt hosszú távon is fenn kell tartani. Ehhez azonban nem elég, ha az államok növelik saját védelmi ráfordításukat: koordinált és átfogó lépésekre van szükség a teljes együttműködés kialakításának érdekében.

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása