2022. augusztus 21. 09:00 - Danube Institute

DeSantis lehet Amerika következő konzervatív vezetője?

Donald Trump és a floridai kormányzó Ron DeSantis karakterét hasonlította össze az American Conservative-ban Rod Dreher.

shutterstock_1337973254.jpg

Rod Dreher amerikai keresztény-konzervatív közíró, aki a Danube Institute-tal is együttműködve gyakran ír magyarországi politikai témákról is, ellátogatott a texasi CPAC konzervatív konferenciájára. Írásában kifejti: számított arra, hogy Trump-párti lesz a rendezvény, de hogy olyan mértékben, amit látott, arra nem.

Dreher nem igazán érti a felfokozott trumpizmust. Neki is elege lett a Trump előtti republikánus elitből, és vannak dolgok, amiket kedvel Trumpban. Azt is megérti, miért szavazott rá valaki 2016-ban vagy 2020-ban. Dreher maga nem volt soha "Never Trumper", úgy érzi, valami furcsa senki földjén van, mert nem kedveli Trumpot, ugyanakkor még kevésbé kedveli a Trump-ellenes republikánusokat és médiát.

Amit Dreher nagyon nem ért, hogy miért van ilyen Trump-nosztalgia a konzervatív tömegek körében, amikor van most olyan konzervatív kormányzó Amerikában,

aki képviseli a Trump féle "agresszív populista konzervativizmust", ugyanakkor Trumppal szemben tudja azt is, hogyan kell a politikai hatalmat használni. Ron DeSantis floridai kormányzóról beszél Dreher.

Szerinte DeSantis megérti, hogy a konzervativizmus nem csak az alacsony adókat és az üzleti szereplők támogatását jelenti, hanem ha úgy alakul, fellép a woke kapitalizmus ellen is. Idéz egy szerzőt, aki szerint DeSantis olyan konzervatív ügyeket karol fel, amelyeket más konzervatív kormányzók - például Utah-ban vagy Arkansas-ban - nem mernek képviselni. Dreher méltatja DeSantist, aki harcba száll a médiával, a vállalatokkal és a bürokráciával is, azokkal az erőkkel, akik a konzervatív győzelmeket hosszú távú vereségekké változtatják. Dreher úgy látja:

a konzervatívok energiája most Trump visszahozására megy el, pedig amíg Trump csak beszél, addig DeSantis az, akik cselekszik és dolgokat visz véghez.

Az American Conservative szerzője Orbánt is megemlíti, szerinte a magyar kormányfő inkább olyan, mint DeSantis, mintsem Trump. Úgy látja: a Trumptól sikítófrászt kapó liberálisokra sokkal nagyobb fenyegetést jelent a floridai kormányzó, mint a volt elnök, mert ő "agresszív kormányzást" folytatna, szemben a "nevetséges drámákat" összehozó Trumppal.

Rod Dreher úgy véli, ha Trumpnak lennének eszméi, azt jelentené be, hogy nem indul 2024-ben, ellenben támogatásáról biztosítaná Ron DeSantist. Ez megállíthatatlanná tenné a floridai kormányzót. Dreher szerint ugyanakkor Trump nem fog így tenni - egy Trump és DeSantis közötti jelöltségi csatát viszont érdeklődve várna majd.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása