2021. december 14. 07:00 - Danube Institute

A „szoknyás Macron” színre lép

Újabb kihívója akadt Emmanuel Macron-nak az következő, 2022-es francia elnökválasztáson. A jobbközép Republikánusok ugyanis nemrég hosszú huzavona után megválasztották a saját jelöltjüket. Minderről Clea Caulcutt értekezik a Politico európai kiadásának hasábjain.

macronszoknya_nyito.jpg

A néppárti Republikánusok (Les Républicains-LR) a nagy mainstream francia pártok közül utolsóként jelentették be az elnökjelöltjüket, Valérie Pécresse-t. A párt múltjával már egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk. Pécresse egy kétfordulós belső választást nyert meg nemrég. Az első körben Pécresse még „csak” a második helyre futott be, az erősen konzervatív hangokat megütő riválisa, Éric Ciotti mögött. Viszont már ekkor olyan nagyágyúkat előzött meg (igaz, csak szűken), mint a volt Brexit főtárgyaló Michel Barnier, vagy Xavier Bertrand, a Hauts-de-France régió elnöke.

Pécresse a második fordulót már magabiztosabb eredménnyel zárta, ekkor ugyanis 61-39 arányban legyőzte Ciotti-t. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a centrum felé húzó erők összefogtak Pécresse érdekében, vagy inkább Ciotti ellen, aki egyértelműen jobbra tolta volna (vissza) a pártot.

De ki is Valérie Pécresse? Az 54 éves hölgy komoly politikai tapasztalatot tudhat magáénak, hiszen végigjárta a ranglétrát egészen a helyi képviselői szinttől kezdve. Karrierje eddigi csúcsán Sarkozy elnöksége alatt két cikluson keresztül is vezetett egy-egy minisztériumot. Jelenleg a Párizst magába foglaló Ile-de-France régió elnöke. Ideológiáját vizsgálva mindenképp pártja centrista, liberálisabb szárnyához tartozik, mind kulturális, mind gazdasági értelemben.

Pécresse magát úgy írja le, hogy egyharmad Thatcher, kétharmad Angela Merkel.

Éppen emiatt gondolhatták azt sokan, hogy Pécresse lehet Macron tökéletes kihívója. A centrista nézetekkel ugyanis az LR szeretné visszanyerni korábbi szavazóit és támogatóit, és szeretné behúzni a Macron-ban csalódott liberális szavazókat is. Sokan azonban attól félnek, hogy jelöltségével a párt végérvényesen elveszti jobboldali karakterét, és még jobban a centrum felé húz majd.

Nem hiába hívják a rossz hangok Pécresse-t a „szoknyás Macron-nak”.

Ezen felfogással egyetért a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje Marine Le Pen is, aki szerint a két politikus egy és ugyanaz, és hogy nincs lényegi különbség köztük. Attól is félnek egyesek, hogy Pécresse jelöltségével és Ciotti vereségével még a kevés meglévő konzervatív szavazó is elfordulhat a Republikánusoktól és átpártolhat Le Pen-hez vagy Zemmour-hoz.

De vajon mit szól mindehhez a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron? Minden bizonnyal magabiztosságot ad neki, hogy egy újabb „jobboldali” jelölttel még tovább oszlik a már amúgy is népes tábor szavazóbázisa. A köztársasági elnököt balról ugyanis a helyi baloldali és zöld pártok gyengesége miatt szinte lehetetlen „előzni”, míg jobboldalon hemzsegnek az ugyanazon szavazókért versengő jelöltek.

Nem kérdéses, hogy a második fordulóban Macron-nak egy jobboldali személlyel kell megküzdeni, a kérdés csupán az, hogy ki lesz az? Le Pen, Zemmour, vagy épp Pécresse? További nagy kérdés, hogy vajon a továbbjutó jobboldali jelölt mennyire tudja megszólítani majd azokat a szavazókat, akik az első fordulóba nem őt támogatták.

Jelenleg nem sok esély van arra, hogy Pécresse maga mellé állítsa Zemmour vagy Le Pen híveit, így egyelőre úgy tűnik, hogy Emmanuel Macron még egy ciklust maradhat köztársasági elnökként Franciaország élén.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása