2021. november 18. 16:00 - Danube Institute

A lövöldözés, ami megrázta Amerikát – Rasszizmus vagy önvédelem?

Kyle Rittenhouse 2020 augusztus 25-én Wisconsinba látogatott, hogy – állítása szerint – a Black Lives Matter tüntetések során megsérülteken segítsen. A nap végére a 17 éves fiú két embert lőtt le és egyet megsebesített. A pere, ami a napokban zajlik, megosztotta Amerikát – a jobboldali média amellett kardoskodik, hogy önvédelemből lőtt, míg a baloldali média azt állítja, hogy fehér felsőbbrendűségtudata vezette tetteit. A cikkben a tárgyalóteremben elhangzottak alapján próbáljuk rekonstruálni a történteket.

rittenhouse_nyito.jpg

Rittenhouse 17 éves volt, amikor 2020 augusztus 25-án Wisconsinba utazott, hogy állítása szerint, a zavargások által sújtott városban segítsen helyi kisvállalatoknak (rengeteg üzletet raboltak ki a tüntetések alatt) és hogy egyészségügyi segélyt nyújtson a rászorulóknak. Az este folyamán égő autók eloltásában is segédkezett és a róla készült felvételek alapján látszik, hogy az ’egyészségügyi ellátás’ szavakat kiáltva szalad az utcákon. Az eseményekről készült videófelvételeken láthattó, hogy miközben Rittenhouse szalad, Rosenbaum – az első áldozat, akit Rittenhouse lelőtt – elkezdi kergetni őt. Az áldozat – aki maszkot viselt egy acél lánccal a nyakában – egy kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakért elítélt bűnöző volt.

Miközben Rosenbaum Rittenhouse-t üldözte, káromkodásokat és fenyegetéseket üvöltött Rittenhouse felé. A tárgyalóteremben Rittenhouse azt vallotta november 10-én, hogy Rosenbaum kétszer fenyegette meg erőszakosan mielőtt a lövöldözés elkezdődött. Rosenbaum Rittenhouse elmondása szerint az mondta „Ha elkapok bárkit (káromkodás) egyedül, akkor (káromkodás) megöllek” majd így folytatta

Ki fogom vágni a (káromkodás) szívedet és megöllek, te (káromkodás)”. Saját tanúvallomása szerint Rittenhouse ekkor csapdába esve érezte magát; majd hamar lövések dördültek.

Mikor Rosenbaum utolérte Rittenhosue-t, megpróbálta lefegyverezni, miközben Huber – a másik tüntető, akit Rittenhouse lelőtt – nekirontott. Erre Rittenhouse elesett és amikor már a földön volt Huber fejbe verte a gördeszkájával. Rittenhouse azt állította a tárgyalóteremben, hogy attól tartott, hogy ha elveszik a fegyverét, akkor megölik vele őt is és még esetleg másokat is. Amikor Rittenhouse már a földön volt, valaki megpróbálta fejbe rúgni – vallomása szerint ekkor tüzelt először. Mind Rosenbaum, mind Huber meghalt a lövéseitől. Mindeközben egy harmadik tüntető elkezdett felé tartani fegyverével a kezében.

Gaige Grosskreutz, a lövöldözés túlélője, akit Rittenhouse csak megsebesített a karján, azt vallotta, hogy Rittenhouse támadói már a fegyverükért nyúltak, amikor Rittenhouse tüzelni kezdett. Grosskreutz először felemelt kézzel állt meg Rittenhouse előtt (a felemelt kezében pisztoly volt), majd, amikor Rittenhouse leengedte a fegyverét, Grosskreutz is leeresztette a kezeit. A mozdulatot – tanúvallomása szerint – Rittenhouse úgy értelmezte, hogy Grosskreutz a fejére irányította a pisztolyát, így megint lőtt. Az utolsó lövés, amit Rittenhouse ekkor leadott, Grosskreutz karját érte.

A lövöldözés után egy órával Rittenhouse feladta magát az antiochi rendőrségen – azért nem a helybeli kenoshai-i örsön, mert az el volt barikádozva a zavargások miatt. A Spectator így ír a perről hírt liberális adó média elfogultságáról:

Azt a fantazmagóriát próbálják nekünk beetetni, hogy Rittenhouse egy veszélyes tömeglövöldöző, Trump-párti militáns személy, aki a vérért volt kint a kenoshai zavargásokon Wisconsinban.

Azt is mondják, hogy ő fehér felsőbbrendűnek tartja magát. Ezt az állítást nyomatja az MSNBC és még a Kongresszus tagjai is, úgy, mint Ayanna Pressley, aki azt tweetelte, ’A 17 éves fehér hazai terrorista államhatárokon keresztül átutazott egy AR 15-össel felfegyverkezve. Lelőtt két embert, akik azért gyűltek össze, hogy megerősítsék az értékét és méltóságát a Fekete életeknek’. Amit Pressley elmulasztott megemlíteni az az aktivisták – akiket Rittenhouse lelőtt – rassza: mindnyájan fehérek – zárja sorait a Spectator szerzője.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

komment
süti beállítások módosítása