2021. augusztus 22. 09:00 - Danube Institute

Európai iszlám vagy iszlám Európában?

Az iszlám problémás európai jelenlétéről és az európai iszlámról értekezik Mario Alexis Portella, a firenzei főegyházmegye kancellárja a The European Conservative hasábjain.

europaiiszlam_nyito.jpg

Az egyházi tisztségviselő vendégkutatónk Rod Dreher cikkét idézi, melyben Dreher a hazájában és a Nyugat-Európában tapasztalható egyre nagyobb antiszemitizmusról számol be. Dreher kifejti, hogy az elkövetők legtöbbször muszlim bevándorlók.

Miközben Berlin vagy épp Boston utcáin a zsidó hitvallásúak nem érezhetik magukat biztonságban, addig Budapesten szabadon élhetik az életüket és nyíltan felvállalhatják a vallási identitásukat.

Portella szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar kormány 2015-ben az európai liberális mainstream-el szemben elutasította gazdasági migránsok ezreinek a betelepítését. A szerző visszanyúl a magyar miniszterelnök 2015-ös, FAZ-nak (Frankfurt Allgemeine Zeitung) adott interjújához, amelyben a kormányfő kifejti: nincs más alternatíva, mint a határok megvédése. A szerző szerint az interjú után sokan támadták Orbán Viktort a liberális oldalról, mondván „embertelen” cselekedet nem befogadni a szenvedő menekülteket. 2015 óta azonban tudjuk, hogy a legtöbb „menekült” valójában gazdasági bevándorló volt, a valóban háború és elnyomás elől menekülők száma elenyésző volt a több milliós tömegben.

Miközben az EU-ban továbbra is technikai kérdésekről, technokrata módon vitatkoznak, addig az öreg kontinens a muszlim terrorizmus melegágya lett az egyházi tisztviselő szerint. Mindemelett az arab klánok által uralt szexrabszolga kereskedelem, az egyre növekvő bűnözés és a no-go zónák kialakulása darabokra szabdalja Európa zsidó-keresztény gyökereit és kultúráját. Ennek persze az is az oka, hogy a beözönlők 75%-a fiatal férfi. Egy kanadai konzervatív gondolkodó szerint:

ez nem egy a háború elől menekülő polgári lakosság, hanem egy hadsereg demográfiája.

Mindezzel szoros összefüggésben van, hogy több európai vezető is egy úgynevezett európai iszlám létrehozása mellett kardoskodik. Ennek fő célja az lenne, hogy a bevándorlók - hátrahagyva saját kultúrájukat, identitásukat – a vallásukat az európai eszmékhez, hagyományokhoz igazítanák. Portella szerint az iszlám történelméből tanulva ez egy megvalósíthatatlan elképzelés. Ugyanezen a véleményen van Gökhan Bacık török származású politológus, aki jelenleg a csehországi Palacky Egyetemen tanít. Szerinte

a beáramló muszlim embertömeg egyáltalán nem érdekelt abban, hogy feladja korábbi identitását, s inkább az új hazáját próbálja a régi képére formálni.

Ha valódi menekültekről lenne szó, akiket régi otthonukban üldöztek és elnyomtak, akkor vajon miért próbálják az új, befogadó országukat is tüstént átalakítani? Portella szerint a V4-ek (az ő fogalmazásában Közép-Európa) az az egység, amely továbbra is kiszámíthatóan kiáll az illegális migrációval szemben. Szerinte a szlovákok, a csehek, a lengyelek és a magyarok valódi patrióták, akik szeretik a hazájukat és készek megvédeni azt az EU, valamint a nyugati liberális sajtó támadásainak ellenére is.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása