2021. augusztus 10. 16:00 - Danube Institute

A jótündér keresztanya – Meghan Markle mentorálási tervének képmutatása

Meghan Markle bejelentette legújabb projektjét, az úgynevezett 40:40-et, azaz 40 híresség 40 percet ajándékoz saját idejéből 40 nőnek, akik azt tervezik, hogy visszatérnek dolgozni. A programban résztvevők még saját pólót is kapnak – értesülhetünk a hírről a Spectator honlapján.

meghan_nyito.jpg

A hercegné 40. születésnapja alkalmából indította el a kampányt – írja Melanie McDonagh, a Spectator szerzője. Az illusztris negyven fős gárdához tartozik többek között Adele, Sheryl Sandberg a Facebook operatív vezérigazgatója és a LeanIn.Org alapítója, Eugénia brit királyi hercegnő és Hillary Clinton demokrata politikus. Csupa baloldali személyiség.

McDonagh szerint a mentorálás nagyon lényeges tevékenység. Gondoljunk csak bele: számos egyetem, főiskola és iskola felszólítja régi diákjait, hogy nyújtsanak segítő kezet a fiatalabb korosztálynak. A leghasznosabb, ha ezen fiataloknak kapcsolataik és munkatapasztalatuk révén segítenek. Azonban manapság gyakran elítélik az ilyen szívességet, hiszen általában előnyökkel jár a már privilegizált személyek számára, és a társadalmi hierarchia megerősítésének egyik módjává válik.

Az egyetlen ténylegesen működő mentorálás az a fajta, amelynek soha nem volt címkéje: azaz, ha valaki olyan tapasztalattal rendelkező személy mellett kezd el dolgozni, aki kitűnő a szakmájában.

meghan_belso.jpg

A régi, formális mentorálás mindennél sokkal komolyabb volt – folytatja a gondolatot a Spectator szerzője. A fiatal ugyanis csupán tanonc volt, fizetnie és dolgoznia kellett érte, hogy szakmája kiválósága lehessen, ráadásul hét évig tartott. Nem fél évig. És nem is 40 percig. McDonagh kemény szavakkal illeti Meghan Markle-t:

Olyan könnyen át tudná adni sikere titkát, amelyet dióhéjban össze lehet foglalni: jól kell megházasodni.

Ez érthető és 40 percben pont összefoglalható, de valószínűleg nem ez fogja a legnagyobb segítséget jelenteni a munkahelyre visszatérő szerencsétlen nőknek. A szerző szerint Markle ahelyett, hogy felhívja mindenki figyelmét a híres baráti körére és másokkal végezteti el a tényleges munkát, befolyását hasznosabb projektekre is használhatta volna.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása