2021. július 27. 16:00 - Danube Institute

Kéz a kézben járna az antiszemitizmus elleni fellépés és az iszlamofóbia?

Lemondásra kényszerült a Society for Children’s Book Writers and Editors (SCBWE), amerikai gyerekkönyvek íróinak egyesületének vezető tagja, April Powers, miután a társaság Facebook oldalára írt bejegyzésében felszólalt a növekvő antiszemitizmus ellen. - számol be az esetről a Daily Wire.

antiszemitaiszlamofob_nyito.jpg

A botrányt – mely végül Powers és az SCBWE igazgatójának lemondásával végződött – a társaság egyik palesztin aktivista írója, Razan Abdin-Adnani keltette, akinek a fő problémája az volt, hogy Powers csak a zsidók elleni antiszemitizmus mellett állt ki és az iszlamofóbia növekedését nem említette.

A palesztin aktivista ezután addig harcolt, míg el nem távolíttatta a feketebőrű, zsidó, magasan képzett vezetőt, April Powerst a munkahelyéről.

Powers vitatott bejegyzése így szólt: „Az SCBWE egyhangúlag kijelenti, hogy minden zsidó embernek joga van az élethez, a biztonsághoz és a félelemmentes élethez”. A bejegyzésben továbbá hozzátette, hogy „Az antiszemitizmus világszerte erősödik. Miután az antiszemitizmus a gyűlölet legrégebbi formája ezért külön fogalom van rá. Ez a gyűlöletforma a rasszizmus és mindenfajta erőszak alapja (...) Gyakran összetévesztik a hallgatást az elfogadással és ez az erőszakos cselekedetek megsokszorozásához vezet. Szomorúak vagyunk, hogy ebben az évben negyedjére kell felszólalnunk, hogy

az emberek ne tűrjék el némán a gyűlölet minden formáját, beleérve az antiszemitizmust.

A poszt aktualitását a májusi izraeli-palesztin konfliktus nyomán világszerte felerősödött antiszemitizmus adta, melyről blogunkon cikksorozatban írtunk

Az említett palesztin aktivistának, a SCBWE tagjának, Razan Abdin-Adnaninek tehát nem volt elég, hogy Powers a bejegyzésben mindenfajta gyűlölet ellen is felszólalt, mivel szerinte az antiszemitizmus felerősödése mellett az iszlamofóbiára is fel kellett volna hívni a figyelmet. Annak ellenére, hogy a májusi konfliktus során az erőszakos palesztin aktivisták okozták az antiszemita támadások túlnyomó részét, mégis sok celeb és politikus - például Bernie Sanders demokrata szenátor is - követte azt a trendet, miszerint az antiszemitizmus ellen csak úgy lehet felszólalni, ha azzal együtt az iszlamofóbia ellen felszólalnak.

 Abdin-Adnani azt is nehezményezte, hogy Powers letörölte a poszt alól a kritikus, antiszemita, gyűlölködő hozzászólásokat és ezzel együtt több palesztin aktivistáét is.


Powers kiállása után rendszeresen halálos fenyegetéseket kapott palesztinok részéről és arról is beszámolt, hogy egyes üzenetekben zsidó identitása miatt kérdőjelezték meg munkáját, sőt voltak olyanok is, akik azt állították, hogy mivel zsidó, nem is dolgozhatna egy cégben sem ilyen magas pozícióban. 

Abdin-Adnani és több általa felhergelt nagyobb cég végül addig harcolt az „igazáért”, hogy az SCBWE kiadott egy nyilatkozatot, melyben lényegében bocsánatot kértek azért, hogy csak a zsidók mellett álltak ki.

A nyilatkozatukban emellett külön megkövették a palesztin közösséget, amelynek fájdalmat okoztak és amely elnémítva, alul reprezentálva és egyedül érezte magát a társaság „egyoldalú” kiállása miatt. A májusi izraeli-palesztin konfliktus sorozat során a média azonban éppen az izraeli zsidókat hagyta cserben, mivel a hírek és különböző közösségi média oldalak rendszeresen egyoldalúan, csak a palesztinok szemszögéből mutatták be a viszályt.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása