2021. július 24. 09:00 - Danube Institute

Bajban lehet a Demokrata Párt a jövő évi választásokon

 

Egy Biden-közeli szervezet felmérése szerint a választópolgárok többsége nem képes bő fél év kormányzást követően megnevezni az elnök eredményeit.

 bidenbajban_nyito.jpg

Az Egyesült Államokban rendkívül elterjedtek az úgynevezett politikai akcióbizottságok (PAC), amelyek fő funkciója az általuk támogatott párt kampánytevékenységének finanszírozására szánt pénzadományok gyűjtése és szétosztása. A Unite the Country nevű szervezet is ennek szellemében működik, és járult hozzá tavaly 50 millió dollárral Joe Biden népszerűsítéséhez. Nemrég közölt felmérésében a társaság arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi tendenciákból kiindulva

a demokraták pozíciói gyengülhetnek a 2022-es időközi választásokon, amikor is több száz kongresszusi szék és a fölényük forog majd kockán.

A legutóbbi voksoláskor Joe Biden pártja előnyös helyzetbe került a szövetségi törvényhozásban, miután a szenátusban is szűk többséget szerzett (az alelnök döntő szavazatát beleszámítva).

 

Érdemes figyelembe venni, hogy a Fehér Házat vezető párt általában rosszabbul szokott szerepelni az időközi választásokon, ráadásul a demokratáknak mindkét kamarában meglehetősen vékony az előnye. Nem véletlen, hogy a kormánypárti szervezetek gőzerővel igyekeznek megnevezni a lehetséges buktatókat és rámutatni a megoldandó problémákra.

A Unite the Country az úgynevezett billegő államokban (ahol kiélezett szokott lenni a szavazás) végzett felmérést különböző fókuszcsoportok bevonásával. Az eredményeket összesítve arra a következtetésre jutottak, hogy a szavazók nem igazán rezonálnak Joe Biden programjára, nem tudnak sokat például az elnök legfontosabb intézkedésének számító 2 billió dolláros gazdaságélénkítő csomagról – számol be az eredményekről a Politico.

A bizottság szerint ennek az a legfőbb oka, hogy a kormány előterjesztéseit nem közvetítik világosan, zavartalanul terjed mindenféle dezinformáció, a választópolgárok pedig könnyen elbizonytalaníthatók.

Különösen aggasztó szerintük, hogy a Biden-párti szavazók sincsenek teljesen tisztában az elnök programjával, illetve annak részleteivel. Mint figyelmeztetnek, e jelenség a republikánusok malmára hajtja a vizet, akik így a jövő évi választásokon akár a szövetségi törvényhozás mindkét kamarájában megkaparinthatják a többséget.

A Politico által megszerzett jelentés a nehézségek taglalásán túl javaslatokkal is szolgált. Szerzői először is rámenősebb kommunikációt várnak a demokratáktól, amellyel „eladhatják” a népnek a hozzájuk köthető nagyszabású törvénycsomagokat. A 2022-es időközi választással kapcsolatban úgy vélik, hogy a pártnak elsősorban a főiskolát végzett külvárosi (akiket tavaly is sikerült megnyerni), a fekete (akik szintén javarészt Bident támogatták, viszont az időközi választásokat gyakran kihagyják) és a munkásosztálybeli szavazókat kell megcéloznia, és az urnákhoz csábítania.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása