2021. február 17. 07:00 - Danube Institute

Greta Thunberg és a „globális összeesküvés”

Az indiai miniszterelnök az egész világot meglepte, amikor minden kertelés nélkül egy India elleni „globális összeesküvésre” hívta fel a figyelmet, amiben még az ország olyan alapvető identitás-pillérei is támadás áldozatául estek, mint a tea vagy a jóga. Az összeesküvést annak egyik résztvevője, Greta Thunberg, svéd klíma-aktivista buktatta le óvatlan Twitter-bejegyzésével és pár óra alatt India újonnan kinevezett ősellenségévé lépett elő a világhálón. Bár a történet ennyire leegyszerűsítve igencsak bizarrnak hathat, a háttérben meghúzódó valóság egy csöppet sem fest komikus képet az akár globális politikai folyamatokat is eldöntő hashtag-trendekkel kapcsolatban.


Írta: Orbán Tamás, a Danube Institute kutatója

fridays-for-future-4759928_1920.jpg

Az Indiát már lassan fél éve lázban tartó „farmertüntetések” 2020 augusztusában kezdődtek, miután a kormány törvénybe iktatta a már régóta tervezett mezőgazdasági reformcsomagjának három sarkalatos pontját. A törvények megnövelték az őstermelő áruk belföldi piacait, országos szinten egységesítették a termelési és eladási feltételeket és jogi keretet teremtettek az időszakos termények elővásárlásához, mindezt azért, hogy a termelők üzleti fejlődését segítsék elő, hisz a legtöbbjük nem képes eljuttatni áruit a legközelebbi piacokon túlra. Ezekkel önmagában még nem lenne baj, de ahogy a szakszervezetek rámutattak,

az új törvények új kiskapukat is létrehoztak a nagyvállalatok számára, amelyekkel könnyen felülkerekedhetnek a kisgazdákon, akiket ezentúl már regionális szintű szabályozásokkal sem tudnak megvédeni a multik könyörtelen gyakorlataitól.


A jelen történetben viszont mindez épphogy csak nem mellékes. A lényeg inkább az, hogy az utóbbi évtized legnagyobb indiai demonstrációhulláma zajlik éppen, koronavírus ide vagy oda. Az úttorlaszokkal, ülősztrájkkal (és már több öngyilkossággal) tarkított megmozdulásban százezrek tüntetnek a kormány ellen országszerte. A tüntetők többször traktor-blokád alá vonták a fővárost, Új-Delhit is, óriási felvonulásokat tartva annak utcáin, noha a város maga már csaknem tíz millió Covid-19 esetet regisztrált. A rohamrendőrökkel való összecsapások során többszázan sebesültek meg mindkét oldalon, a szakszervezetek nyilvántartása szerint 67 tüntető életét is vesztette a harcokban. Az infrastrukturális károk ugyancsak súlyosak: eddig 1500 telekommunikációs tornyot rongáltak meg, több tucat busz és rendőrautó veszett oda, valamint a rendőrségnek egész autópálya szakaszokat kellett lerombolnia, hogy a fővárosba igyekvő tömeget lelassítsa. Az események súlyát tehát semmiképp nem szabad alábecsülni.


De hogyan lett az országos tüntetésből hirtelen „globális összeesküvés”? Nos, Greta Thunberg, a világhírű svéd klíma-aktivista egyik Twitter-bejegyzése verte ki a biztosítékot az indiai kormánynál, és mondhatni, nem is jogtalanul. A tweet-ben

Thunberg először az együttérzését fejezte ki a tüntetőkkel szemben, majd megosztott egy dokumentumcsomagot, ami pontos utasításokat tartalmazott arra nézve, hogy mikor és hogyan kellene részt vennie egy összehangolt, globális hashtag-kampányban,

amely elítéli Delhit és kiáll a farmerek mellett. A dokumentum nemcsak a különböző hashtag-eket tartalmazta, hanem rengeteg előre elkészített médiatartalmat is, köztük képeket, infógrafikákat, posztereket, rövid videókat, valamint egy sor kiválasztott cikket, amelyek megfelelően képesek alátámasztani a készítők álláspontját.


Thunberg nem sokkal később kapkodva törölte le a posztot, ami megerősítette többek gyanúját, miszerint a dokumentumcsomag nem publikus felhasználásra készült, hanem különböző politikai véleményvezérek és aktivisták számára, ő vagy csapata pedig valamit félreérthetett, miután beérkezett hozzájuk. Ugyanerre utal az a tény is, hogy több nyugati híresség, köztük Rihanna is támogatását fejezte ki a közösségi médiumokon a farmertüntetésekkel kapcsolatban, mégpedig azokat a hashtageket és figyelemfelhívó anyagokat használva, amelyek a dokumentumban szerepeltek.


Az indiai kormány igencsak komolyan állt az ügyhöz és rögtön kivizsgálást indított a dokumentumcsomag akkor még ismeretlen készítői ellen, mégpedig lázítás, bűnügyi összeesküvés és gyűlöletszítás gyanújával.

A külügyminiszter szerint ugyanis a dokumentumcsomag sok mindenről árulkodik és „kellő oka van annak, hogy a Külügyminisztérium hatáskörébe tartoznak azok a kijelentések, amelyeket hírességek tettek közzé egy olyan témában, amihez nyilvánvalóan nem értenek eléggé.”


Első ránézésre a nyugati média-kampány célja csupán a jobboldali beállítottságú indiai kormány és Narendra Modi miniszterelnök legyengítése, esetleg megdöntése lenne azáltal, hogy minél több indiait állítanak a tüntetők oldalára és ezzel egy valóságos forradalom hangulatát keltik, holott az országban legalább annyian támogatják a reformokat, mint amennyien ellenzik. Az már önmagában aggasztó, hogy

az akcióban a nyugati baloldal NGO-kból, emberjogi aktivistákból és hírességekből álló széleskörű hálózata vesz részt, vagyis a nemzetközi civil-szférán keresztül igyekszik nyomást gyakorolni egy ország belügyeire,

de amint az indiai hatóságok nyomozásából kiderült, a teljes történet még ennél is cifrább, és túlmutat a jelenlegi tüntetéseken is.

india-4987221_1920.jpg


A dokumentumcsomag készítője ugyanis a Poetic Justice Foundation, egy kanadai emberjogi szervezet, melynek egyik fő célja (az alapító elmondása szerint is) a Kalisztáni Mozgalom támogatása, amely egy több civil és terrorszervezet által is képviselt szikh szeparatista törekvés gyűjtőneve, és mint olyan, egyértelmű nemzetbiztonsági kockázat Delhi számára. Az esetet vizsgáló különleges ügyosztály jelentése szerint a

PJF a kampánnyal „a különböző társadalmi, vallási és kulturális csoportok közötti széthúzást kívánta elősegíteni, valamint ellenérzést akart kiváltani az indiai kormánnyal szemben.

Nem nehéz elképzelni azt sem, hogy ha Modi kormánya összeroppan a tüntetések súlya alatt, akkor egy esetleg radikálisabb átszerveződés felé nyílik meg az út, amelyben megvalósulhat akár Kalisztán függetlensége is, legalább egy autonóm terület szintjén. És azt, hogy a tüntetésekre valóban egyfajta forradalomként tekint a helyi ellenzéknek legalább egy része, mi sem mutatja jobban, mint hogy a farmerek mögé beálló országos pártok között a Kommunista és a Marxista Párt is szerepel, a függetlenedni kívánó szikhek nemzeti pártjával együtt.


Kissé eltekintve Indiától, a jelenség nem újkeletű, hiszen lépten-nyomon érzékeljük az ideológiailag motivált civiltársadalom működését és befolyását a politikai szférában, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, amíg egy-egy ilyen eset kapcsán felszínre nem kerül a valódi mértéke ezeknek a folyamatoknak. A civil szervezeteknek természetesen joga és feladata is állást foglalni a politikai kérdésekben,

a baj csupán ott kezdődik, amikor egy-egy ilyen gyűjtőszervezet nagyobb költségvetéssel rendelkezik, mint bizonyos országok, széleskörű hálózatai révén pedig egyenesen belpolitikai döntéshozóvá léphet elő, annak ellenére, hogy egyetlen szavazónak sem tartozik felelősséggel.


A Poetic Justice Foundation természetesen nem egy ilyen globális kiterjedésű szervezet, de azt nem lehet tudni, hogy milyen nagyobb ernyő alá tagolódik be, mert újonnan eltűntetett minden nyomot a partnerintézményeivel kapcsolatban. Korábban kivette a részét az rasszizmus elleni küzdelemből, a gender-jogi törekvésekből és minden egyéb kultúrmarxista mozgalomból is, amelyek jelenleg annyira divatosak a nyugaton, tehát politikai érdekképviselet szempontjából világos, hogy melyik oldalra esik.

Viszont lehet bármilyen jelentéktelen is önmagában, az, hogy az indiai kormányt destabilizáló kampányában a világ legbefolyásosabb hírességei és aktivistái vesznek részt, azt mutatja, hogy a PJF is egy sokkal kiterjedtebb hálózat része, és valószínűleg helyi kapcsolatai miatt esett rá a választás, hogy összeállítsa a kampányanyagokat.
Nos, erre gondolt Modi, amikor „globális összeesküvésnek” nevezte a Thunberg által lebuktatott kampányt. A legaggasztóbb persze nem India elszigetelt esete az egészben, hanem az a tény, hogy

ugyanez – akár jelentősen nagyobb mértékben – bármely más ország nem kívánatos kormányával szemben is megtörténhet, és a hatóságok aligha tehetnek bármit a közösségi médiumokon terjedő Rihanna-posztok ellen, amelyek ellenük hangolják a saját polgáraikat.


Kissé ironikus, hogy pont a demokráciát és az átlátható politikát promotáló szervezetek azok, akik a lehető legkevésbé demokratikus és átlátható formában igyekeznek saját szakállukra befolyásolni belpolitikai folyamatokat. Talán egyeseknek tüntetés helyett inkább iskolába kéne járni, és akkor nem lennének ilyen banális húzások. Köszönjük, Greta, leülhetsz. Egyes.

komment
süti beállítások módosítása