2021. január 20. 11:14 - Danube Institute

Új rakétákkal fenyeget Észak-Korea

Új ballisztikus rakétát mutatott be Kim Dzsongun az Észak-Korea fővárosában, Phenjanban tartott katonai felvonuláson. Az ünnepség egyfajta figyelmeztetés is lehet a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden számára: Észak-Korea hadereje készen áll a háborúra, amennyiben a bilaterális kapcsolatok megromlanának a két ország között − írja a Newsweek.

A Koreai Munkáspárt nyolcadik kongresszusát zárta a fővárosban tartott katonai felvonulás, melyen a rezsim kulcsfontosságú szereplői gyűltek össze. A parádén bemutattak egy tengeralattjáróról felbocsátható ballisztikus rakétát is.

Korábban már kiszivárogtak információk arra vonatkozóan, hogy a kommunista diktátor még az új amerikai elnök beiktatása előtt nyilvánosságra hozza a legfrissebb katonai fejlesztéseket, mintegy emlékeztetőül, hogy az Egyesült Államok továbbra is Észak-Korea egyik fő ellensége.

A felvonuláson új, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat, úgynevezett SLBM-t (submarine-launched ballistic missile) mutattak be. Észak-Korea először 2019-ben tesztelt SLBM-et, felvetve annak lehetőségét, hogy nukleáris robbanófejeket szerelnek fel tengeren telepített rakétákra, ami megnehezíti az Egyesült Államok számára, hogy egyetlen csapással semlegesítse a kommunista ország nukleáris arzenálját. A Koreai Központi Hírügynökség a „világ legerősebb fegyverének” titulálta a rakétát, ami „erőteljesen demonstrálja a forradalmi fegyveres erők nagyságát”. A rakétákon Pukguksong-5 felirat volt látható, ami minden bizonnyal az októberi katonai felvonulás során bemutatott Pukguksong-4 továbbfejlesztett változatára utal. Michael Duitsman, a James Martin Nonproliferációs Tanulmányok Központjának kutatója szerint az új verzió „határozottan hosszabbnak tűnik”.

Yang Moo-jin, a Szöulban található Észak-Korea Tanulmányok Egyetem professzora a Yonhap hírügynökségnek elmondta, hogy az újabb SLBM bemutatásáról szóló döntés egyfajta jelzés Bidennek. „Észak-Koreának nincs szüksége SLBM-re” − mondta Yang. „Ez nem Dél-Koreának, hanem az Egyesült Államoknak szól. Kim Dzsongun nem küld egyértelmű üzenetet Amerika számára, azonban nyilvánvaló célja, hogy arra kényszerítse a demokrata adminisztrációt, hogy prioritásként kezelje Észak-Koreát és vonja vissza ellenséges politikáját” − tette hozzá Yang.

A felvonuláson ezen kívül rövid hatótávolságú, szilárd tüzelőanyagú ballisztikus rakétákat is bemutattak. Észak-Korea azon dolgozik, hogy a folyékony rakéta hajtóanyagról áttérjen a szilárd hajtóanyagúra, amelyek stabilabbak, kevesebb előkészítési időt igényelnek az indításhoz és tüzelésre kész állapotban hagyhatók.

Kim Dzsongun a katonai parádén azt nyilatkozta, hogy szorgalmazza Észak-Korea nukleáris arzenáljának bővítését és korszerűsítését, ugyanakkor beszélt az ország nehéz gazdasági helyzetéről is. A nehézségek ellenére, a nukleáris fegyverek kulcsfontosságú pilléréi a kommunista vezér sikerének az ország vezetését illetően. Kim Dzsongun a kongresszus során agresszív hangnemet ütött meg az Egyesült Államokkal szemben, mondván, hogy Észak-Korea „legfőbb ellensége” Amerika.

Joe Biden megígérte, hogy szakít Trump Észak-Korea politikájával. A kampány során ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy „elmúltak a diktátorokkal való hízelgés napjai”. Észak-Korea ugyanúgy elutasító Bidennel szemben: tavaly egy alkalommal „veszett kutyának” nevezte, akit „bottal kellene agyonverni”.

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása