2020. december 24. 09:08 - Danube Institute

Lincoln lehet az „antirasszista” mozgalom újabb áldozata

lincoln.jpg

San Franciscóban átnevezhetnek egy Abraham Lincoln nevét viselő középiskolát, mondván a rabszolgaságot eltörlő 16. amerikai elnökről nem lehet biztosan állítani, hogy „a fekete életek számítottak neki”számol be a New York Post.

A San Francisco-i tankerület átnevező bizottságának döntése értelmében csaknem 44 történelmi személy nevét tüntethetik el. A listán Dianne Feinstein volt polgármester is helyett kapott, akinek bűne a konföderációs zászló kitűzése volt a városházára 1984-ben. A bizottság indoklása szerint Lincoln nem méltó nevének ilyen módú tiszteletére, mivel intézkedéseinek nagy része hátrányosan érintette az amerikai őslakosokat. Elsősorban a telepítési törvényt nehezményezték, melynek eredményeként ugyan megépülhetett a transzkontinentális vasút, de az őslakosok jórészének földje és kultúrája odaveszett. A dakota felkelés leverése is vita tárgya volt: 38 embert küldött bitófára, jóllehet 264 elítéltnek megkegyelmezett.

Jeremiah Jeffries, az átnevezési bizottság elnöke azt állítja, hogy Lincoln és az őslakosok kapcsolata komplikált és nem elég széleskörűen ismert. „A korszak elnökeihez hasonlóan sem retorikájából, sem tetteiből nem érződött, hogy az anyagi megfontoláson túl számítottak neki a fekete életek” – magyarázta. Jeffries szerint az általuk kiválasztott 44 név eltávolítása az utcákról és épületekről egy tiszteletre méltó törekvés. Elmondása szerint a céljuk az, hogy szavaik mellett szemmel látható, permanens változtatásokkal is hatást gyakoroljanak a közgondolkodásra.

A lépést természetesen rengeteg kritika érte: sokak szerint az átnevező bizottság okfejtése a Wikipédián és néhány általuk kedvelt lap hírein alapszik, mintsem egy történelmi adatokkal alátámasztott, átfogó kutatáson. Amikor nyilvánosságra hozták a neveket, a rabszolgatartó vagy hódító személyek elmarasztalását még többé-kevésbé képes volt megemészteni a nyilvánosság, viszont Lincoln és Feinstein bűnösnek bélyegzése heves ellenállásba ütközött. Az egykori elnökre sokan a „nagy felszabadítóként” hivatkoznak. Számos utódjára gyakorolt nagy hatást, így például Barack Obamára is, aki Lincoln bibliájával tett esküt mindkét beiktatásakor – emlékeztet a portál.

Donald Trump az elsők között volt, aki kifejezte nemtetszését: „Az egész nevetséges és igazságtalan. Az embereknek ki kellene állniuk az ilyen törekvések ellen!” – írta Twitteren a leköszönő elnök. Ted Cruz texasi szenátor szerint az ilyen akciók nem fognak véget érni, amíg a társadalom nem elégeli meg nyíltan azokat. A 16. elnök örökségét vélhetően legjobban ismerő tudós, Harold Holzer úgy fogalmazott, hogy „Lincoln megmentette az országot a szétszakadástól és a pusztulástól, amiért minden tisztelet kijár neki”. Szót emelt továbbá egy olyan növekvő trend ellen is, ami alapján történelmi egyéneket a mai kor kontextusában vizsgálnak. Indoklása szerint lehetetlen a 21. század elvárásainak megfelelnie egy több évszázaddal azelőtt élő személynek. Saját korának szelleméhez viszonyítva pedig a republikánus elnök igenis progresszívnek számított.

Mindeközben Jeffries arra biztatta a döntést kritizálókat, hogy végezzenek pontosabb kutatást a szóban forgó személyekről, különösképpen Lincolnról. A lap értesülései szerint az átnevező bizottság januárban fog hivatalos javaslatot tenni a 44 iskola nevének megváltoztatására.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása