2020. november 23. 17:01 - Danube Institute

Már a Huckleberry Finn is „rasszista”

huckleberry_finn.jpg

Egy kaliforniai iskola betiltotta a „rasszista” Huckleberry Finnt és további négy klasszikus amerikai regényt.

Cenzúrával vádolnak egy kaliforniai iskolai körzetet, miután betiltottak öt klasszikus amerikai regényt, mert rasszistának találták azokat. Ironikus módon az egyik betiltott könyvet egy színesbőrű hölgy, egy elnyomott rabszolga dédunokája, Mildred D. Taylor írta.

A burbanki iskolakörzet a következő 5 klasszikus amerikai regény tantervbe való felvételét tiltotta be ideiglenesen: Harper Lee: „Ne bántsátok a feketerigót!”; Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai; John Steinbeck: Egerek és Emberek; Theodore Taylor: A homokzátony; és Mildred D. Taylor „Roll of Thunder, Hear My Cry” (Mennydörgés, halld meg kiáltásom!) című regényét.

Egy 15 fős magasabb szintű bizottság megvitatta a döntés állandóvá tételét is, de konszenzus hiányában Matt Hill, az iskola vezetője arra az álláspontra jutott, hogy két hét múlva valószínűleg véglegesen betiltja az említett könyvek tanítását.

A döntés meghozatalát 4 szülő – köztük 3 színesbőrű – követelte az iskolától, mondván, ezek a regények károsak lehetnek a 400 színesbőrű diák számára. Az egyik szülő, Carmenita Helligar azt állította, hogy Mildred D. Taylor könyve hatására sértő megjegyzéssel illette az egyik fehér bőrű diák lányát.

Az iskola döntése tiltakozást váltott ki a szólásszabadság híveitől, akik szerint az öt klasszikus könyv betiltása a történelem utólagos tisztára mosását eredményezheti. Az amerikai PEN-szervezet, amely az írás és gondolatszabadságért harcol, petíciójában tiltakozott, és azt követelte, hogy vonják vissza a klasszikus irodalmat sértő rendeletet. Arra hivatkoztak, hogy fontos taníttatni ezeket a könyveket, mert a gyerekek így megtanulhatják, mi volt valójában a rasszizmus.

„Mindegyik könyv hazánk fájdalmas és bonyolult történelmével foglalkozik, beleértve az Amerikában egykor jelenlevő általános rasszizmussal is. Fontos, hogy ezekről a témákról tanító szándékkal beszéljenek a tantermekben, hogy az új nemzedék ne kövesse el ismét ugyanazokat a hibákat. A regények betiltása egy olyan megoldás lenne, amellyel valójában tanárainknak, közösségeinknek és leginkább a gyerekeinknek ártanánk” – olvasható a neves szakmai szervezet petíciójában.

A PEN America felhívását már több mint ötszázan aláírták.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása