2020. október 29. 12:01 - Danube Institute

Ki lesz a CDU/CSU kancellárjelöltje?

cdu.jpg

Söder továbbra is vitathatatlanul a legesélyesebb jelölt – de most úgy tűnik, Laschet is jól csinál valamit – kezdi cikkét Cindy Boden a Merkur oldalán.

Továbbra sincs információ arról, hogy a CDU/CSU mikor jelöli ki kancellárjelöltjét. Annak ellenére, hogy Markus Söder (CSU) próbálja kerülni a feltűnést, a többség mégis őt választaná. A közvéleménykutatások alapján minden kétséget kizáróan Södert részesítik előnyben. Aki előtt még hosszú út áll, ha utol akarja érni Södert: Friedrich Merz. Az egyetlen a jelöltek közül, akinek népszerűsége folyamatosan növekszik: Armin Laschet

A német állampolgárok 53 százaléka, valamint a CDU/CSU szavazók 73 százaléka továbbra is Markus Södert tartja a legmegfelelőbb aspiránsnak a Kereszténydemokrata Unió és a Bajor Keresztényszociális Unió kancellári posztjára. Ez mindösszesen négy százalékponttal kevesebb a 2020 szeptember elejei felmérésekhez képest. A kimutatások alapján a bajor miniszterelnök így a lakosság és mindkét keresztény párt támogatóinak többségének hozzájárulására számíthat.

A második helyen álló Friedrich Merz népszerűségének korábbi folyamatos növekedése ellenére hat százalékpontot veszített a választásra jogosult szavazók körében, így 27 százalékon áll, Söderhez képest jóval lemaradva.

De mekkora esélye van Merznek, Laschetnek és Röttgennek a választásokon?

Armin Laschet egyre inkább kezdi utolérni Merzet, a német állampolgárok 26 százaléka voksolna rá – ez két százalékponttal több a szeptemberi eredményekhez képest –, valamint a CDU/CSU támogatók 36 százaléka tartja megfelelőnek a betöltendő posztra. Norbert Röttgen külpolitikai szakpolitikus támogatottsága változatlan, a szavazásra jogosultak 21 százalékát állította maga mellé.

Markus Söder a hivatalos narratíva szerint nem szándékozik betölteni a kancellári pozíciót. Úgy érzi, neki inkább Bajorországban van a helye, és fenntartja a jogát, hogy kancellári tisztségre vonatkozó ambíciójáról maga döntsön. A politológusok elismerik, hogy egy bajornak meglehetősen nehéz egész Németország jelöltjeként szerepelnie.

„Ön Melyik pártra szavazna, ha jövő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat?”

A DeutschlandTrend bemutatja a legfrissebb adatokat arról is, hogy melyik párt milyen szavazati arányt nyerne el, ha jövő vasárnap általános választások lennének. Alább látható, hogyan alakultak a szavazati arányok:

CDU/CSU: 35 százalék

Zöldek: 20 százalék

SPD: 15 százalék

AfD: 11 százalék

Bal: 7 százalék

FDP: 6 százalék

Az infratest dimap felmérése az ARD Morgenmagazin felkérésére készült. Több, mint 1000 választásra jogosult polgárt kérdeztek meg október 12 és 14. között. A cikk írója hangsúlyozza, hogy az ilyen mintákon alapuló kimutatások természetesen eltérhetnek az összes választásra jogosult német állampolgár akaratától.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása