2020. február 24. 11:01 - Danube Institute

Írország: terroristavádak nehezítik a kormányalakítást

ira_1.jpg

Az ír egységért küzdő Sinn Féin párt nyerte a választásokat, de feltételezett terrorista kapcsolataik miatt senki nem akar koalícióba lépni velük – írja az Irish News.

Írország február 8-án tartott általános parlamenti választásokat, amelyben a baloldali függetlenségi párt, a Sinn Féin nyerte el a legtöbb helyet, és vele a miniszterelnöki poszt betöltésének a lehetőségét, amennyiben képesek kormánykoalíciót létrehozni. Ez azonban egész eddig nem sikerült, most pedig újabb problémák nehezítik a folyamatot.

A még regnáló miniszterelnök, Leo Varadkar (akinek a pártja, a Fine Gael csak harmadik helyen végzett) ugyanis felszólította a Sinn Féin vezetőit, hogy oszlassák fel az IRA (Ír Republikánus Hadsereg) Haditanácsát, vagy szakítsanak meg minden kapcsolatot velük. A párt és a terrorszervezet kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, viszont a mostani feltételezés, hogy még mindig szorosan együttműködnének, jelentősen megnehezíti a kormányalakítási kísérletüket.

A miniszterelnök egy 2015-ös brit titkosszolgálati jelentésre alapozza a vádakat, amely szerint a Haditanács (és az IRA) nemcsak, hogy még mindig működik, de a háttérből irányítja a Sinn Féin politikusait is.

A Sinn Féin ellen szállt be a vitába a második helyen végző Fianna Fáil hagyomáyos konzervatív párt is, amelynek elnöke, Micheál Martin szerint a Sinn Féin és az IRA kapcsolata nem fog egyhamar eltűnni. „Nem számít, mennyire igyekeznek a Sinn Féin politikusai kiforgatni mindezt a médiában, és az sem, hogy a trolljaik milyen agresszíven támadják a kritikusokat a közösségi platformokon, a fájdalmas igazság mindig fel fog bukkanni” – fogalmazott Martin.

Míg a vádaskodás miatt egy pártnak sincs kedve koalícióba lépni a Sinn Féin-nel, a Fine Gael és a Fianna Fáil (a két nagy centrumpárt) már megkezdte a tárgyalásokat a Zöldekkel, hogy egy hármas felállással elkerülhessék a győztes Sinn Féin hatalomra kerülését.

Ha viszont senki nem képes kormányt alakítani a következő hetekben, akkor valószínűleg új választásokra kerül majd sor.

Szemlézte: Orbán Tamás

komment
süti beállítások módosítása