2020. január 13. 16:19 - Danube Institute

Propagandaadó lett a CNN-ből a National Review szerint

cnn.png

Volt egy idő, amikor a CNN egyedülálló jelentőséggel bírt. A 24 órás hírcsatorna prototípusa volt, amely aztán sztereotípiává vált. Feltűnt a filmekben, közintézmények várótermeiben. „Kapcsold be a CNN-t” – hangzott el, ha bármi fontos történt a világban. Mindig kínosan figyeltek, hogy megtartsák pártatlanságukat vagy legalább ennek látszatát. Mindez mára teljesen megváltozott − írja a National Review szerzője, Charles C. W. Cooke. 

Jelenleg a CNN a progresszív propaganda, apológia és Donald Trump zaklatásának hibridjéből áll. Jelenleg a CNN nem a híreket közli, hanem azt, amit akar, hogy az emberek hírnek gondoljanak. Egy másik Fox News lett belőle.

Nehéz leírni, hogy a Trump-kampány és Trump-elnökség milyen károkat tett a CNN-ben, de ha összehasonlítjuk a New York Times-szal, világossá válik. A New York Times ugyanis megmaradt a hírek tudósításánál. Április 30-án a New York Times első oldalán szó volt Abu Bakr al-Bagdadiról és az Iszlám Állam uralmáról, a 21. század legnagyobb kanyarójárványáról és a  munkaügyi minisztérium egy fontos döntéséről a munkaügyi szerződések körében. Ezzel szemben a CNN honlapján egészen a harmadik rovatig kellett menni, hogy ne a Mueller-jelentésről  olvasson az ember, ugyanis az is megelőzött hírértékben egy komoly venezuelai felkelést, hogy Pete Buttiegieg megsértődött-e, mert Oprah viccelt a nevével. Április 30-a mellesleg 12 nappal a Mueller-jelentés nyilvánosságra kerülése után volt!

Április 30-a azonban nem egyedi eset. Augusztus 14-én a New York Times elsősorban a Hong Kong-i tüntetésekkel, a venezuelai diktátor politikai börtöneivel és az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval foglalkozott. Ezzel szemben a CNN-en ezen napon arról jelent meg elemzés, hogy Trump sokat beszél a férfiak kinézetéről. Bármely napot lehetne választani, az eredmény ugyanaz lesz. Ha valaki a CNN honlapját TrumpImpeachmentWatch.com-ra változtatná, senkinek nem tűnne fel.

A 2017-ben indított szlogen: Facts First, egyértelműen az elnök ellen irányul. Ennek van valóságalapja, hiszen Trump rendszeresen hazudik, teljesen nárcisztikus. A probléma az, hogy a CNN is. Az MSNBC-n kívül egyik hírcsatorna sem töltött ennyi időt, hogy terjessze a hamis vádat, miszerint az elnök egyértelműen árulást és hasonló bűntetteket követett el, és Robert Mueller mindezekre fényt fog deríteni. Két éven keresztül építették a narratívát, miszerint a Mueller-jelentés végzetes lesz Trumpra, aki nemcsak, hogy elnökségét veszíti el, de börtönbe is megy. A CNN munkatársai semmi szkepticizmust nem tanúsítottak, ugyanis a saját konklúziójukat választották kiindulópontnak. Amikor a narratívájuk elvesztette talaját, inkább újabb összeesküvés-elméletek felé fordultak.

Ugyanúgy jellemző lett, hogy a CNN saját mániája miatt hibázva hamis hírt hozott le. Ezen hibák valahogy mindig Trumppal kapcsolatban estek meg, az elnökre negatív fényt vetve. A probléma azzal van, hogy a CNN magát az „Ellenállás” részének tekinti. Bár elviekben független hírcsatorna, de valójában politikai programot akarnak eladni az embereknek. Mindezt nevetséges inkompetenciával. Erre példa Jim Acosta, aki kötelességének tekinti, hogy Trump ellenzékeként lépjen fel, és minden sajtótájékoztatón valamiféle reakciót provokál ki az elnökből, amiről aztán írhat a Twitteren. De ott van Don Lemon is, aki képtelen uralni érzelmeit interjúk közben, és teljesen elvetette a gondolatot, hogy valamiben tévedhet.

Más esetben egyszerűen a mennyiségre hagyatkozva próbálják programjukat érvényesíteni. A parklandi iskolai lövöldözést kihasználva ugyanis műsoridejük minden percét, weboldaluk minden pixeljét fegyverszigorítási kampánnyal töltötték ki.

Mindez nem elég, ugyanis a 2018-as választások előtt a CNN olyan reklámot indított, amiben a floridai kormányzójelölt azt mondja republikánus ellenfelének: „Ez a CNN, nem a Fox – ide  tényeket kell hozni”. A CNN tehát magáévá tett egy olcsó politikai támadást, amit egyik jelölt a másiknak mondott úgy, hogy mindkettőről semleges jelentést kellett volna készítenie.

Mindent elmond Don Lemon egy megjegyzése, amikor műsorában egy furcsa Trump-tweetről esett szó, amelyben az elnököt egy mozifilm főgonoszaként ábrázolják. Azt mondta: „Nem is hiszem el, hogy ezt be kell mondanom a hírekben”. De az az igazság, hogy nem kell. Senkinek nem kell ezt bemondania, mert ez nem hír.

Szemlézte: Fellegi Benjámin

komment
süti beállítások módosítása