2019. szeptember 30. 15:23 - Danube Institute

Írország szénmentes akar lenni 2025-re

irorszag_zold.jpg

Leo Varadkar ír miniszterelnök az ENSZ New York-i klíma-csúcstalálkozón bejelentette, hogy országa öt év alatt megszünteti a szénenergia felhasználását. Mindehhez csak egy 30 milliárd eurós karbonadóra van szükség, írja az Irish Times.

A miniszterelnök ambiciózus ígéretekkel kezdte a világvezetőknek adott beszédét. Írország például már most abbahagyja a kőolaj-kitermelést, a földgázra viszont még szükségük lesz az átalakulás éveiben, amíg működőképes alternatívák nem jönnek létre. 2025-re megszűnik a szénenergia-felhasználás, 440 millió új fát fognak ültetni, betiltják az egyszer-használatos műanyag csomagolásokat, és egy évtized múlva minden új autó elektromos lesz.

„A megújuló elektromosság a mostani 30%-ról 70%-ra fog nőni 10 év alatt” – mondta Varadkar az ENSZ-ben. „2030-ra megtiltjuk a fosszilis üzemanyaggal működő új autók vásárlását. Addigra már jelentősen elektromossá fogjuk tudni tenni a járműveinket. Mostantól minden tömegközlekedési busz, amit veszünk, hibrid lesz.”

A kormány klíma-ügyi akcióterve alapján a karbonadóból származó teljes bevételt mostantól erre az átalakulásra fogják fordítani, ígérte Varadkar. A terv szerint ez évi 30 milliárd eurót jelent majd, amit fenntartható új technológiák kifejlesztésére, az energia-szektor, a közlekedés, a középületek és az élelmiszer-ipar megreformálására, és az ún. „igazságos átállásra” fogják költeni. Ez utóbbi az a szempont, ami alapján a kormány „megvédi azokat, akik magasabb üzemanyag- és energiaáraknak lesznek kitéve, és azokat, akiknek majd új munkát kell találni” – magyarázta a kormányfő.

„Közel ezer éve az országomat, Írországot a zöld színnel azonosítják…” – mondta beszédében Varadkar. „Azt akarom, hogy a jövőben amiatt nevezzék zöld országnak, ahogyan válaszoltunk a bolygónkat fenyegető környezeti kihívásokra.”

Szemlézte: Orbán Tamás

komment
süti beállítások módosítása