2019. szeptember 30. 14:46 - Danube Institute

Gyűlölettől sújtva − nehéz helyzetben az amerikai közszolgák

washington_dc.jpg

Számos kormányzati ág népszerűtlen az amerikai polgárok körében − tudósít a Reason magazin.

„Az emberek utálnak bennünket” − panaszkodott egy nyugalmazott határőr a New York Times hasábjain, mikor az a szövetségi ügynökségnél lévő morális és toborzási gondokról írt; egy El Pasóban szolgálatot teljesítő vámügynök pedig arról beszélt, hogy kollégáival elkerülnek bizonyos éttermeket, mert nem lehetnek biztosak abban, hogy ételükbe nem köpnek-e bele.

A határőrökön kívül azonban más közszolgák is nehéz helyzetben vannak − írja a lap.

Az IRS ( az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának adóhatósága) munkatársait sem szeretik különösebben, de erős ellenérzést váltanak ki az FBI dolgozói is. Ez utóbbi szervezetben erősen megrendült az emberek bizalma. Az FBI által vezetett nyomozások száma az elmúlt öt évben csökkent, és az iroda hitelessége is válságba került, különösen a 2016-os elnökválasztási kampány botrányainak következtében.

A kormányzati szervek munkáját a két nagy történelmi párt hívei különbözően látják. Míg a republikánusok 72% -a kedvezőnek tartja az ICE ( az USA Bevándorlási-és Vámhivatala-megj.) munkásságát, addig a demokraták azonos hányada már kedvezőtlennek véli azt − jelentette be a Pew Kutatóközpont tavaly. Az FBI munkájáról hasonlóan polarizált vélemények születtek. 23 százalékpontos különbséget mértek a republikánus és a demokrata szavazók körében. Míg utóbbiak, vagy azok szimpatizánsai közül 78% pozitívan szemléli az FBI munkásságát, addig a republikánusok vagy egy közelgő választás esetén a Republikánus Párta szavazók csupán 55% -a mondja ugyanezt.

Bár abban megosztottságot fedezhetünk fel, hogy ki melyik kormányzati szerv dolgozóját vagy tevékenységét rosszallja, az általános elégedetlenség azonban nem kérdés. A gyűlölet az állami szférában dolgozók munkamorálját és sokszor már toborzásukat is megnehezíti.

A határőrségnél megközelítőleg 1800 munkatárs hiányzik, az IRS-nél sokan felmondtak és még az FBI-nál is csökkent a dolgozók száma, annak ellenére is, hogy ebben az évben valamelyest nőtt a munkamorál. A két nagy történelmi párt közötti heves vita a bevándorlásról tükröződik a migrációs törvények végrehajtásával megbízott kormányzati ügynökségek iránti attitűdjükben és a velük való bánásmódban. De a Közlekedésbiztonsági Igazgatóság is érzékelte a problémákat: ebben az évben már arról is tárgyaltak, hogyan húzhatnák ki dolgozóikat egyre mélyebb kétségbeesettségükből.

De mégis hogyan érhetné el az állam, hogy a kormányzati dolgozókat jobban tiszteljék polgártársaik?

A két nagy politikai párt szavazóbázisának fel kellene ismernie, hogy ha a másik által kedvelt kormányzati szervet támadják, azzal csupán az adott állami intézmény munkáját nehezítik meg, holott vannak olyan kérdések − ilyen például a kormány méretéről és hatásköreiről vallott nézet −, amelyekben demokraták és republikánusok ugyanazon véleményen vannak.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása