2019. május 09. 10:14 - Danube Institute

Példátlan a sárgamellényes tüntetéshullám Franciaországban

sargamellenyes2.jpg

Franciaországra mindig is jellemzőek voltak a forradalmak, azonban a sárgamellényes mozgalom példa nélküli az ország történelmében – írja a Foreign Affairs.

A mozgalom, amelyet egy kis francia város lakosa indított egy petíció formájában, óriási mozgalommá nőtte ki magát, és 2018 novembere óta lankadatlan energiával van jelen Franciaország utcáin. A tüntetéssorozat kitörésének oka a benzin- és dízelolaj-árak emelkedése volt. A mozgalom tagjai a városokból a közlekedési csomópontokra vonultak, hogy akadályozzák a kereskedelem zavartalanságát.

A párizsi zavargások voltak a mozgalom első jelentős eredményei, amikor is négy egymást következő szombaton vonultak a francia főváros utcáira a tüntetők. Ezen tüntetéseken számos atrocitás történt, példának okáért tömérdek üzletet rongáltak meg mind sárgamellényesek, mind sárgamellényesnek álcázott anarchisták.

Macron elnök első igazi belpolitikai kihívása tehát a sárgamellényes mozgalom kezelése lett” – fogalmaz Arthur Goldhammer, a Foreign Affairs publicistája.

Emmanuel Macron felemelkedése Hollande elnök pályafutásának végeztével kezdődött, amikor is Hollande bejelentette, hogy nem indul újra az elnöki tisztségért. Az Ötödik Köztársaság mai elnöke a legutóbbi választások során egy kirívóan globalista, reformista és nem utolsósorban elitista kampányt folytatott.

A francia elnök elitizmusának eklatáns példája, hogy szerinte, ha valaki nem talál munkát mondjuk egy gyárüzem bezárásának következtében, az csakis azért lehet mert az illető valamilyen súlyos hiányosságban szenved, például analfabéta. Macron szerint „aki át tud kelni az úton, az munkát is tud magának találni”.

Macron támogatottsága jelentősen csökken a növekvő árak és a stagnáló vagy akár csökkenő bérek mellett. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően a felső egy százalék részesült adócsökkentésben, míg az alsó húsz százalék adókulcsa jelentősen nőtt.

A decemberi tüntetések után Macron úgy döntött, csökkenti a gázolaj árakat, így eleget téve a mozgalmat kirobbantó eredeti kérésnek. Ennek ellenére a sárgamellényesek támogatottsága folyamatosan nő, egyes elemzők szerint a francia lakosság hetven százaléka egyetért a mozgalom céljaival.

Szemlézte: Artner Gábor Péter

komment
süti beállítások módosítása